Σε συμβιβασμό κατέληξαν ο Μασκ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Σε συμβιβασμό κατέληξαν ο Μασκ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκε η τιμή της μετοχής της Tesla, χάρη στον συμβιβασμό μεταξύ του ιδρυτή και επικεφαλής της Ελον Μασκ και της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC). Ο Μασκ είχε τεθεί στο στόχαστρο της επιτροπής εξαιτίας μηνύματος που είχε αναρτήσει στο Τwitter και μέσω του οποίου ανακοίνωνε την πρόθεσή του να εισαγάγει την Tesla στο χρηματιστήριο, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι έχει εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση. Αφενός όμως δεν είχε ενημερώσει προηγουμένως την SEC ως ώφειλε, αφετέρου δεν είχε εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την εισαγωγή της μετοχής. Για αυτό και αρχικά η έπιτροπή υπέβαλε μήνυση εναντίον του Ελον Μασκ και τον κατηγόρησε για απάτη.

Σύμφωνα με τη SEC, ο τελευταίος προσπάθησε να αποπροσανατολίσει τους μετόχους και τους επενδυτές της Tesla. Η επιτροπή εξέφρασε την πρόθεση να προχωρήσει δικαστικά την υπόθεση, αλλά με την παρέμβαση του δικηγόρου του κ. Μασκ επήλθε διακανονισμός.

Ο Νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας θα αποχωρήσει για τουλάχιστον τρία χρόνια από τη θέση του προέδρου της αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά θα διατηρήσει αυτήν του διευθύνοντος συμβούλου. Επιπλέον, ο ίδιος θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 20 εκατ. δολαρίων και άλλα τόσα η Tesla.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η αγορά και οι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής της Tesla να αυξηθεί έως και 17%, στα 309,99 δολάρια, κατά τη διάρκεια των χθεσινών πρωινών συναλλαγών. Ευνοϊκό αντίκτυπο είχε στην αγορά και ένα δημοσίευμα που έφερε τον Ελον Μασκ να ενημερώνει τους εργαζομένους ότι η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά στο να εμφανίσει κέρδη. Προφανώς, με την άνοδο κατά 17% η τιμή της μετοχής εταιρείας αντιστάθμισε την πτώση της κατά 14% την Παρασκευή. Την Πέμπτη, και προτού γίνει γνωστή η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η μετοχή της Tesla τελούσε υπό διαπραγμάτευση στα 307,52 δολάρια.

Στο πλαίσιο του εξωδικαστικού διακανονισμού, ο Ελον Mασκ θα πρέπει να τοποθετήσει και δύο νέους ανεξάρτητους διευθυντές στην εταιρεία. «Τώρα πλέον η Tesla μπορεί και πάλι να εστιάσει την προσοχή της στα απολύτως απαραίτητα και θεμελιώδη», επισημαίνουν οι Μπεν Κάλο και Ντέιβιντ Κάτερ, αναλυτές της Baird Equity Research. «Λόγου χάρη, εντός της εβδομάδας αναμένουμε τα αποτελέσματα για τις πωλήσεις του τρίτου τριμήνου, και αυτά μπορεί να επηρεάσουν θετικά την τιμή της μετοχής».

Κατά την εκτίμησή τους, η τιμή της μετοχής της Tesla θα φθάσει στα 411 δολάρια – αυτός είναι ο στόχος γι’ αυτούς. Εν τω μεταξύ, και τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου στις αρχές Νοεμβρίου, σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις των νέων προέδρων και διευθυντών, δυνητικά θα επηρεάσουν θετικά τη μετοχή, επισημαίνουν στο marketwatch.com οι ανωτέρω αναλυτές. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Bloomberg, τώρα πλέον οι επενδυτές θέλουν να διαπιστώσουν αν η καλιφορνέζικη αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί να εκπληρώσει τους στόχους για την παραγωγή και τις πωλήσεις. Η χρηματιστηριακή αξία της ανέρχεται στα 51,8 δισ. δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι ξανακερδίζει τον τίτλο της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας, με κριτήριο το ύψος της χρηματιστηριακής αξίας της. Τον τίτλο αυτό κατείχε μέχρι πρότινος η General Motors. Οι επενδυτές προβλέπουν ότι η Τesla σύντομα θα αφήσει πίσω της τις ζημίες και θα εμφανίσει κερδοφορία, με τη βοήθεια των πωλήσεων του νέου Model 3, το οποίο κοστολογείται φθηνότερα από τα παλαιότερα οχήματά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή