Αποκλειστικό ρεπορτάζ: Η «Κ» φέρνει στο φως της δημοσιότητας τα πρακτικά των αρχηγών της ΠΓΔΜ

Αποκλειστικό ρεπορτάζ: Η «Κ» φέρνει στο φως της δημοσιότητας τα πρακτικά των αρχηγών της ΠΓΔΜ

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρακτικά των δύο συμβουλίων αρχηγών της ΠΓΔΜ υπό τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, με ορίζοντα τη συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στις 27 Ιανουαρίου και στις 19 Μαΐου στα Σκόπια, φέρνει στη δημοσιότητα η «Κ».

Από τα πρακτικά προκύπτουν η αντίληψη της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, και κυρίως του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, για την πορεία της διαπραγμάτευσης, τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης με την Αθήνα, όπως και οι εκτιμήσεις της σκοπιανής πολιτικής ηγεσίας για τις προσεγγίσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τη στάση του κυβερνητικού του εταίρου Πάνου Καμμένου, καθώς και της Ν.Δ. Επίσης, αναδεικνύονται οι εσωτερικές διαβουλεύσεις στην ΠΓΔΜ για το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα που πραγματοποιήθηκε προχθές.

Δημοψήφισμα, στο οποίο κυριάρχησε η αποχή, εξέλιξη που δυσχεραίνει εξαιρετικά τους περαιτέρω χειρισμούς του κ. Ζάεφ. Ο κ. Ζάεφ θα επιχειρήσει να διαμορφώσει πλειοψηφία 80 εδρών για αλλαγή του συντάγματος, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα προσφύγει σε εκλογές. Η κυβέρνηση μεταδίδει πως η συμφωνία των Πρεσπών παραμένει «ζωντανή», παρά τις περί του αντιθέτου τοποθετήσεις του κ. Καμμένου, ενώ Ε.Ε., ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ζήτησαν από τον Ζάεφ να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας.

Όλο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των δύο συνεδριάσεων στην εφημερίδα «Καθημερινή» που κυκλοφορεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή