Αντιτρομοκρατική στη Μαλακάσα για τη συμπλοκή

Αντιτρομοκρατική στη Μαλακάσα για τη συμπλοκή

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρουσία αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα η έρευνα στο hotspot της Μαλακάσας, για την ταυτοποίηση όσων μετείχαν στη φονική συμπλοκή του περασμένου Σαββάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έντεκα άτομα κατηγορούνται ότι πήραν μέρος στη σύρραξη μεταξύ Αφγανών και Σύρων, στη διάρκεια της οποίας δολοφονήθηκε ένας 31χρονος Σύρος και τραυματίστηκαν άλλοι 8 αλλοδαποί.

Την έρευνα για το επεισόδιο έφερε εις πέρας το τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας και μάλιστα, τα στελέχη της υπηρεσίας προσήγαγαν στη ΓΑΔΑ και στη Διεύθυνση Αλλοδαπών 109 άτομα. Οι 40 από τους προσαχθέντες, υπήκοοι Αφγανιστάν, εντοπίστηκαν σε συρμό του προαστιακού ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν με κατεύθυνση προς Αγίους Θεοδώρους. Οι 70 Σύροι αντίστοιχα, που επίσης εγκατέλειψαν το hotspot μετά τη συμπλοκή, εντοπίστηκαν και προσήχθησαν από τον σταθμό Λαρίσης. Στην έρευνα πήρε μέρος κλιμάκιο αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής, καθώς υπήρχαν υπόνοιες ότι στη συμπλοκή συμμετείχαν ύποπτοι για ισλαμική τρομοκρατία.

Αντιτρομοκρατική στη Μαλακάσα για τη συμπλοκή-1

Στα γεγονότα του Σαββάτου φέρεται να διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο πυρήνας περίπου δέκα Αφγανών μεταναστών, που έχει και στο πρόσφατο παρελθόν προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία της εγκατάστασης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αυγούστου, όταν διέκοψαν την κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας και επιτέθηκαν με πέτρες και ξύλα εναντίον διερχόμενων οδηγών, διαμαρτυρόμενοι για τις κακές συνθήκες στο hotspot. Παρότι, χθες, ζητήθηκαν από τους υπεύθυνους της εγκατάστασης πληροφορίες για συγκεκριμένους αλλοδαπούς που διαμένουν στον καταυλισμό, καλά ενημερωμένη πηγή δήλωσε στην «Κ» ότι η Αντιτρομοκρατική αποχώρησε από την έρευνα, καθώς οι φόβοι για παρουσία «ακραίων στοιχείων» μεταξύ των πρωταγωνιστών του επεισοδίου δεν επιβεβαιώθηκαν.

Η ένταση ξεκίνησε τη νύχτα της Παρασκευής και κλιμακώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου. Αφορμή στάθηκε η κίνηση του 31χρονου Σύρου, θύμα της συμπλοκής, να πετάξει έναν σκύλο μέσα στη σκηνή του Αφγανού. Ξέσπασαν επεισόδια κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν αρχικά δύο ανήλικοι, ενώ οι συγκρούσεις μεταξύ Σύρων και Αφγανών γενικεύθηκαν. Ο 31χρονος δέχθηκε πολλαπλά τραύματα με μαχαίρι σε διάφορα σημεία του σώματός του και εντοπίστηκε νεκρός μέσα σε ένα από τα κοντέινερ της εγκατάστασης. Τραυματίστηκαν οκτώ Σύροι, που μεταφέρθηκαν στον «Ευαγγελισμό», ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση. Η γυναίκα και τα πέντε παιδιά του νεκρού πρόσφυγα φυγαδεύτηκαν σε διαμέρισμα του κέντρου της Αθήνας, όπου και παρέμεναν μέχρι αργά χθες. Τη διαχείριση του hotspot της Μαλακάσας έχει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ενώ παρουσία στον χώρο έχει και ο στρατός (είναι παλιά στρατιωτική εγκατάσταση). Τη στιγμή της συμπλοκής, ωστόσο, δεν υπήρχε εκπρόσωπος των δύο φορέων, ενώ φοβούμενοι για τη ζωή τους τη δομή εγκατέλειψαν και υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας security. Στον απόηχο ρεπορτάζ της Deutche Welle για την παρουσία ακραίων στοιχείων στο κέντρο κράτησης της Μόριας, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σχολίαζαν χθες ότι από τις αρχές του έτους έχουν από τις αστυνομικές δυνάμεις της Μυτιλήνης συλληφθεί 498 αλλοδαποί για εμπλοκή σε αδικήματα, όπως πλαστογραφία, κλοπή, αντίσταση, πρόκληση σωματικών βλαβών, απείθεια κ.ά. Μεταξύ των κατηγορουμένων δεν έχουν υπάρξει σοβαρές περιπτώσεις υπόπτων για τζιχάντ ωστόσο, αρκετοί από τους κατηγορουμένους έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των «ειδικών» υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.

  • Για τη δολοφονία του 31χρονου Σύρου κατηγορούνται και συνελήφθησαν 11 αλλοδαποί, ενώ εις βάρος του δωδέκατου συνεργού, ενός 25χρονου, έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και αναζητείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή