Το σκάνδαλο που συγκλόνισε την Ακαδημία

Το σκάνδαλο που συγκλόνισε την Ακαδημία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης συγκλονίζει τον κόσμο των βραβείων Νομπέλ, ανατρέποντας ακόμα και τις προγραμματισμένες απονομές.

Ενας Γάλλος καταδικάστηκε χθες στη Σουηδία σε φυλάκιση δύο χρόνων για βιασμό, σε μια υπόθεση που συνδέεται με το κίνημα #MeToo κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης. Η υπόθεση προκάλεσε την αναβολή για ένα χρόνο της απονομής του Νομπέλ Λογοτεχνίας.

Ο Ζαν-Κλοντ Αρνό, 72 ετών, αντιμετώπιζε δύο κατηγορίες για βιασμό, τον Οκτώβριο και στη συνέχεια τον Δεκέμβριο του 2011, μιας νεαρής γυναίκας σε ένα διαμέρισμα στη Στοκχόλμη. Καταδικάστηκε για τα γεγονότα που διαπράχθηκαν τον Οκτώβριο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η δικαστής Γκούντρουν Αντεμαρ. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για ποινή μικρότερη των δύο ετών», ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το σκάνδαλο ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2017, ένα μήνα μετά τις αποκαλύψεις για βιασμούς και άλλες σεξουαλικές επιθέσεις που αποδίδονται στον Αμερικανό κινηματογραφικό παραγωγό Χάρβεϊ Ουάινσταϊν.

Οι μαρτυρίες 18 γυναικών, μεταξύ των οποίων και η ενάγουσα, που δημοσιεύθηκαν τότε στην εφημερίδα Dagens Nyheter, στις οποίες ο Γάλλος κατηγορείτο για βιασμό και σεξουαλική επίθεση, συγκλόνισαν τη Σουηδική Ακαδημία Βραβείων Νομπέλ που απονέμει από το 1901 το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας.

Ο Αρνό, ο οποίος είναι παντρεμένος με μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας, διατηρούσε στενούς δεσμούς με τον θεσμό αυτό, τα μέλη του οποίου σπαράσσονται από τότε για τις ευθύνες τους και τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης.

Απαξιωμένη, στερούμενη της απαραίτητης απαρτίας για τη λειτουργία της μετά την αποχώρηση πολλών «σοφών», η Σουηδική Ακαδημία ανέβαλε για ένα χρόνο την ανακοίνωση του Νομπέλ 2018, για πρώτη φορά τα τελευταία 70 χρόνια.

Η περίοδος των απονομών βραβείων Νομπέλ άρχισε για το 2018 χθες, καθώς απονεμήθηκε το Νομπέλ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2018 σε έναν Αμερικανό και έναν Ιάπωνα για τις ανακαλύψεις τους στον τομέα της αντικαρκινικής ανοσοθεραπείας. Τα βραβεία Νομπέλ, τα οποία καλύπτουν τους τομείς της Ιατρικής και Φυσιολογίας, της Χημείας, της Φυσικής, της Λογοτεχνίας και της Ειρήνης, απονέμονται κάθε χρόνο μαζί με το οικονομικό βραβείο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Θεσμοθετήθηκαν ακολούθως με τη διαθήκη του Αλφρεντ Νομπέλ και απονέμονται από το 1901.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή