«Ψαλίδι» 3,27 δισ. στις δαπάνες για συντάξεις

«Ψαλίδι» 3,27 δισ. στις δαπάνες για συντάξεις

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 3,27 δισ. ευρώ προβλέπει το βασικό σενάριο όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και συμβαδίζει με τα όσα είχε συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο η συνταξιοδοτική δαπάνη από 28,847 δισ. ευρώ συρρικνώνεται στα 25,752 δισ. ευρώ το 2019, ωστόσο η επίπτωση στον προϋπολογισμό περιορίζεται στα 2,065 δισ. ευρώ.

Δηλαδή το όφελος των μειώσεων για τον προϋπολογισμό ανέρχεται στα 2,065 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα εφαρμοστούν τα ψηφισμένα αντίμετρα συνολικού ύψους 1,99 δισ. ευρώ.

Στο βασικό σενάριο που περιλαμβάνει τις περικοπές των συντάξεων, προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,14% του ΑΕΠ δηλαδή υψηλότερο κατά 0,64% του ΑΕΠ από τη συμφωνία με τους θεσμούς. Ουσιαστικά, μετά την περικοπή των συντάξεων και την εφαρμογή των αντίμετρων «περισσεύουν» 1,2 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελεί και το υπερπλεόνασμα του 2019, για το οποίο δεν υπάρχει καμία αναφορά πως θα χρησιμοποιηθεί.

Πάντως, οι θεσμοί εκτιμούν ότι το υπερπλεόνασμα του επόμενου έτους δεν θα ξεπεράσει τα 650 εκατ. ευρώ. Οι θεσμοί έχουν εκφράσει την άποψη ότι τα μέτρα πρέπει να εφαρμοσθούν κανονικά όπως έχουν συμφωνηθεί και με το υπερπλεόνασμα, το οποίο υπολογίζει η κυβέρνηση στο 1,2 δισ. ευρώ, να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ανακούφισης το 2019.

Το σχέδιο βέβαια βασίζεται σε υπεραισιόδοξη (ακόμη και σύμφωνα με το δημοσιονομικό συμβούλιο) πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ στο 2,5%. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, μετά την περικοπή των συντάξεων θα εφαρμοσθούν το 2019 τα εξής αντίμετρα:

1. Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26% με το κόστος για τον προϋπολογισμό να διαμορφώνεται στα 481 εκατ. ευρώ.

2. Ποσό 600 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την επιδότηση ενοικίου. Στόχος είναι η κάλυψη 550.000 οικογενειών που διαμένουν σε ενοίκιο ή έχουν στεγαστικό δάνειο με μηνιαία επιδότηση η οποία μπορεί να αγγίζει μέχρι και 1.000 ευρώ τον χρόνο.

3. Αυξάνεται κατά 260 εκατ. ευρώ το κονδύλι για τα οικογενειακά επιδόματα. Η αρχή για το μέτρο έγινε από το 2018, παράλληλα βέβαια με την αναδιάρθρωση των δικαιούχων.

4. Επεκτείνεται το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων σε δημοτικά και γυμνάσια περιοχών με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας. Στόχος να καλυφθεί το 50% των μαθητών του δημοτικού και του γυμνασίου.

5 . Αυξάνεται κατά 50% ο αριθμός των παιδιών προσχολικής ηλικίας (0-4) που θα μπορούν δωρεάν να εγγραφούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

6. Εκπτώσεις στη συμμετοχή για φάρμακα. Για εισοδήματα έως 700 ευρώ η συμμετοχή θα είναι μηδενική, ανεξαρτήτως ασθενείας. Για εισοδήματα από 700 έως 1.200 ευρώ η συμμετοχή μειώνεται κατά 50%.

7. Δημιουργία 30.000 νέων θέσεων εργασίας.

8. Αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για υποδομές αγροτικής παραγωγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή