Με δύο εναλλακτικές ο Ζάεφ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής στα Σκόπια, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι βόρειοι γείτονές μας «απάλλαξαν» την Ελλάδα από έναν μεγάλο πολιτικό και εθνικό «μπελά». Ομως, ας μη βιαστούμε. Το θέμα έχει πολύ δρόμο. Ο Ζόραν Ζάεφ έχει ποντάρει στη συμφωνία τα πολιτικά του ρέστα και αν αυτή βυθιστεί στην κοίτη του Βαρδάρη, θα τον πάρει μαζί του. Οπως ο ίδιος δήλωσε αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος, θα φέρει τη συμφωνία στο Κοινοβούλιο και εκεί θα επιδιώξει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων ώστε να περάσει τις κρίσιμες συνταγματικές τροποποιήσεις.

Το κόμμα του, μαζί και με τους Αλβανούς του Αλί Αχμέτι, δεν συγκεντρώνει τον μαγικό αριθμό των ογδόντα ψήφων και θα διεκδικήσει το υπόλοιπο που απαιτείται, 8 δηλαδή βουλευτές από το VMRO. Θα τους πάρει; Δεν αποκλείεται. Το VMRO όσο και αν προσπαθεί να εμφανίσει εαυτόν πολιτικά ενισχυμένο μετά το δημοψήφισμα, κάθε άλλο πάρα αρραγές εμφανίζεται στο εσωτερικό του και την κοινοβουλευτική ομάδα του. Οι πιέσεις εκ των έσω αλλά, κυρίως, από Ευρωπαίους και Αμερικανούς, να στηρίξει τις συνταγματικές τροποποιήσεις πρέπει να εκτιμούνται ως δεδομένες και θεωρείται αμφίβολο εάν θα αντέξει μια ενδεχόμενη διεθνή απομόνωση. Ο κίνδυνος να χρεωθεί ενδεχόμενο «πάγωμα», σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας, της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. είναι υπαρκτός και απειλεί να «σκοτώσει» πολιτικά το VMRO.

Ο Ζάεφ ξεκαθάρισε πως αν δεν εξασφαλίσει την επιθυμητή πλειοψηφία στη Βουλή θα πάει σε πρόωρες εκλογές τις οποίες μάλιστα τοποθέτησε χρονικά στα τέλη Νοεμβρίου. Στα Σκόπια θεωρούν ως πιο πιθανή μια τέτοια εξέλιξη, οπότε όλος ο οδικός χάρτης θα μετατοπιστεί για αργότερα. Μερικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως ακόμα και αν στη Βουλή περάσουν οι συνταγματικές τροποποιήσεις, ο Ζάεφ θα προχωρήσει σε εκλογές ώστε να απαλείψει με νίκη την πολιτική σκιά που προκάλεσε στο ηγετικό του προφίλ η μεγάλη αποχή στο δημοψήφισμα και να δώσει επιπλέον αέρα στα πανιά της κυβέρνησής του.

Ισως το κλειδί για το μέλλον της συμφωνίας μετά την εξέλιξη της Κυριακής το κρατάει ο δυτικός παράγοντας. Για Αμερικανούς και Ευρωπαίους η άρση της εκκρεμότητας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων άπτεται της σταθεροποίησης της περιοχής και τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ε.Ε., αλλά κυρίως η Ουάσιγκτον, το έχουν καταστήσει σαφές. Θα αφήσουν να πάει τώρα «στράφι» όλη η διπλωματική προσπάθειά τους και να χαθεί η πιο μεγάλη ευκαιρία επούλωσης της πληγής; Οι κυοφορούμενες διευθετήσεις συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου επιβάλλουν την επίλυση του προβλήματος στα Σκόπια, όπου οι Αλβανοί του Τετόβου σε ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας των Πρεσπών δύσκολα θα συμβιώσουν με τους Σλαβομακεδόνες.

Σε χθεσινό διάγγελμά του ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ χαιρέτισε τη μεγάλη αποχή των συμπατριωτών του από το δημοψήφισμα και υποστήριξε ότι «η πραγματικότητα είναι πως το χθεσινό δημοψήφισμα απέτυχε και αυτοί που ισχυρίζονται το αντίθετο ας μην προσπαθήσουν να παραποιήσουν την πραγματικότητα». To αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έγινε δεκτό με αρκετούς (κρυφούς ή φανερούς) πανηγυρισμούς και στην Ελλάδα. Ομως τι ακριβώς πανηγυρίζουν, όσοι το κάνουν; Τη νίκη του VMRO DPMNE; Του κόμματος δηλαδή, που απορρίπτει κάθε συμβιβασμό με την Ελλάδα με το σκεπτικό ότι θα «νοθεύσει», στο ελάχιστο έστω, τα ιερά και τα όσια του «μακεδονισμού». Θέλει, λέει, να ενταχθεί στις ευρωατλαντικές δομές με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και όλες τις καταγγελλόμενες από εμάς αλυτρωτικές βλέψεις κατοχυρωμένες συνταγματικά.

Αυτό που αντιπαλεύουμε, δηλαδή, εμείς οι Ελληνες επί δύο και πλέον δεκαετίες με κόστος στην εξωτερική –και όχι μόνο– πολιτική μας. Τώρα το κόμμα του Γκρούεφσκι, που φέρεται να κάνει το κουμάντο πίσω από την «κουρτίνα», πανηγυρίζει γιατί την Κυριακή «ο λαός γύρισε την πλάτη» στον Ζάεφ και στη «συμφωνία υποδούλωσης στους Ελληνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή