«Ζωντανή» θεωρούν τη συμφωνία των Πρεσπών Ε.Ε. – Ουάσιγκτον

«Ζωντανή» θεωρούν τη συμφωνία των Πρεσπών Ε.Ε. – Ουάσιγκτον

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ -ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ καλωσόρισαν χθες το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της ΠΓΔΜ, μιλώντας για μία «ιστορική ευκαιρία» που θα κρίνει το μέλλον της ευρύτερης περιοχής, ενώ όλοι όσοι έκαναν δηλώσεις πέταξαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το μπαλάκι στην πολιτική ηγεσία της χώρας, η οποία θα κληθεί να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον της ΠΓΔΜ και της ευρύτερης περιοχής. Από τις Βρυξέλλες το μήνυμα το οποίο στέλνουν είναι ότι «τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα», παρά τη μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η πολιτική ικανότητα του Ζάεφ είναι αυτή που θα κριθεί τις επόμενες μέρες και το κατά πόσο θα μπορέσει να εξασφαλίσει τους 11 επιπλέον βουλευτές που χρειάζονται για να περάσει η συμφωνία από τα 2/3 τη Βουλής.

«Το Κοινοβούλιο θα κληθεί τώρα να προχωρήσει με τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας της ονομασίας, αποφασίζοντας για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών», αναφέρει η χθεσινή κοινή δήλωση της ύπατης εκπροσώπου της Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και του επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν. «Πρόκειται για μία ιστορική ευκαιρία όχι μόνο για τη συμφιλίωση στην περιοχή, αλλά και για την αποφασιστική μετακίνηση της χώρας στην πορεία προς την Ε.Ε. Είναι ευθύνη όλων των πολιτικών και θεσμικών φορέων να ενεργούν στο πλαίσιο των συνταγματικών ευθυνών τους, πέρα από τις πολιτικές γραμμές των κομμάτων», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει πως η Ε.Ε. θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει και να συντρέχει πλήρως τη χώρα, τα θεσμικά όργανά της και όλους τους πολίτες της.

Στον ίδιο τόνο ήταν και η ανακοίνωση από το State Department,στην οποία εκφράστηκε η υποστήριξη των ΗΠΑ στην «πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, που θα επιτρέψει στη Μακεδονία να αναλάβει την αρμόζουσα θέση της στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία», όπως είπε χθες η εκπρόσωπος. Η ίδια προσέθεσε ότι «προτρέπουμε τους ηγέτες να υπερβούν την κομματική τους πολιτική και να εκμεταλλευθούν αυτή την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα ως πλήρες μέλος των δυτικών θεσμών».

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτεντμπεργκ μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ σε κοινή τους δήλωση μίλησαν και αυτοί για «ιστορική ευκαιρία» για τη χώρα να ενταχθεί στη διατλαντική και την ευρωπαϊκή κοινότητα ως ισότιμο μέλος. «Αυτό θα αλλάξει τη ζωή του λαού της χώρας και της ζωής των παιδιών προς το καλύτερο», είπαν και τόνισαν και αυτοί, από την πλευρά τους, ότι το μέλλον των Σκοπίων είναι στα χέρια των πολιτικών τους. «Οι αποφάσεις που λαμβάνουν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα καθορίσουν την τύχη της χώρας τους και του λαού τους για πολλές επόμενες γενιές. Τους ενθαρρύνουμε να εκμεταλλευθούν αυτή την ιστορική ευκαιρία», δήλωσαν.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, κ. Ο. Μπούλμαν, εξέφρασε τις ανησυχίες του για πληροφορίες που θέλουν ρωσική παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή