Απειλητικός ο Ταγίπ Ερντογάν για Αιγαίο, Κύπρο

Απειλητικός ο Ταγίπ Ερντογάν για Αιγαίο, Κύπρο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απειλές προς την Αθήνα και τη Λευκωσία υποδέχθηκε τη χθεσινή 58η επέτειο από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Πρέπει να επαναλάβω πως στην Κύπρο και το Αιγαίο δεν μπορεί να γίνει κάποιο βήμα χωρίς την Τουρκία. Αυτοί που προσπαθούν να μας αγνοήσουν σε αυτή την περιοχή, πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά ότι πάνω από όλα θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ύπαρξη. Οπως σε κάθε ζήτημα και στο Αιγαίο έτσι και στην Κύπρο η προτίμησή μας είναι το “win-win”. Οσοι οδηγούν το ζήτημα σε σύγκρουση ή σε κρίση θα λογοδοτήσουν πρώτα στον λαό τους», είπε, ενδεικτικά, ο κ. Ερντογάν, αφήνοντας παράλληλα αιχμές και κατά των ΗΠΑ. Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Ερντογάν συνδέονται προφανώς και με τις τελευταίες συζητήσεις για τη δραστηριοποίηση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, προς αναζήτηση φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι εντός του μήνα θα ξεκινήσουν στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας οι έρευνες της αμερικανικής εταιρείας Exxon/Mobil, ενώ ακολουθεί και η γαλλική Total.

Στους χθεσινούς εορτασμούς για την 58η επέτειο ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρόεδρός της Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για μια ημερομηνία η οποία πρέπει να οδηγεί και σε περισυλλογή. «Από τη μια με κολοβωμένη την πατρίδα, αλλά και από την άλλη με ένα κράτος το οποίο έχει κατορθώσει μέσα από τους κόπους, τους μόχθους, τις θυσίες του κυπριακού λαού, να προκόψει, να ενταχθεί στην Ε.Ε. και να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Αλλά για να υπάρχει βεβαίως προοπτική και μέλλον χρειάζεται η κυπριακή επικράτεια να είναι για όλους ένα σύγχρονο κράτος που να απολαμβάνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, που να συνάδει απόλυτα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αναστασιάδης και απηύθυνε έκκληση προς τους Τουρκοκυπρίους να προασπίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επίσης, τόνισε ότι προϋπόθεση για την ευημερία όλων είναι «ο τερματισμός πριν και πάνω από όλα της κατοχής, των όποιων εξαρτήσεων από τρίτους, αλλά και της υλοποίησης κατά γράμμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την υπερηφάνεια του και για το επίπεδο της Εθνικής Φρουράς, μονάδες της οποίας παρήλασαν με αφορμή την επέτειο. Στην Κύπρο μετέβη για τους εορτασμούς ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος. «Η σκληρή δουλειά που έχουν κάνει οι ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου και της Ελλάδας, η Εθνική Φρουρά και το ΓΕΕΦ, τα δύο υπουργεία και οι κυβερνήσεις έχουν οδηγήσει σε διμερείς, τριμερείς συμφωνίες που αναδεικνύουν την Ελλάδα και την Κύπρο ως πόλους σταθερότητας, και με κέντρο τις δυο μας χώρες ξετυλίγεται πλέον το νέο ενεργειακό κέντρο της Μεσογείου», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καμμένος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή