Πώληση ΕΛΠΕ χωρίς δημόσια προσφορά προωθεί η κυβέρνηση

Πώληση ΕΛΠΕ χωρίς δημόσια προσφορά προωθεί η κυβέρνηση

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμη να προωθήσει ακόμα και νομοθετική ρύθμιση είναι η κυβέρνηση, σε περίπτωση που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιμείνει στη θέση της ότι ο επενδυτής που θα εξαγοράσει το 50,1% των ΕΛΠΕ, το οποίο πωλούν το Δημόσιο και ο όμιλος Λάτση, θα πρέπει να υποβάλει δημόσια προσφορά, κι αυτό γιατί τα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από τους θεσμούς δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης και καθυστερήσεων. Το ΤΑΙΠΕΔ, πάντως, εξετάζει παράταση της ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές (Vitol και Glencore) από τα τέλη Οκτωβρίου για τα μέσα Νοεμβρίου. Η ακριβής ημερομηνία θα κριθεί, ουσιαστικά, από το πότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη διαφοροποίηση της θέσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε σχέση με τις γνωματεύσεις των νομικών γραφείων στα οποία απευθύνθηκαν οι μέτοχοι των ΕΛΠΕ για το κατά πόσον ο επενδυτής που θα προκύψει από τον διαγωνισμό υποχρεούται σε δημόσια προσφορά ή όχι.

Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούν ότι ο νόμος για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο δημόσιες υπηρεσίες είναι απολύτως σαφής και τονίζουν ότι πρόκειται για ξεκάθαρη ιδιωτικοποίηση για την οποία δεν απαιτείται η διαδικασία της δημόσιας πρότασης. «Αναμένουμε να βγει η επίσημη απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για να πράξουμε στη συνέχεια ό,τι χρειάζεται ώστε να διασφαλιστεί η πώληση του 50,1%, όπως έχει σχεδιαστεί και συμφωνηθεί με τους θεσμούς», τονίζουν στην «Κ» κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας, επιβεβαιώνοντας εμμέσως την πρόθεση της κυβέρνησης για κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θα προκύψουν από μια επίσημη απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, στις εξαιρέσεις από την υποχρέωση υποβολής δημόσιας προσφοράς, αναφέρεται ρητά και η περίπτωση κατά την οποία «εφαρμόζεται διαδικασία αποκρατικοποίησης της υπό εξαγοράς εταιρείας».

Σε κάθε περίπτωση, βούληση του υπουργείου Ενέργειας είναι να διευκολύνει την πώληση των ΕΛΠΕ, καθώς έχει μπροστά του και δυσκολότερες περιπτώσεις, όπως η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ που έχει μπει ήδη σε τροχιά καθυστέρησης, αλλά και η αποεπένδυση της ΔΕΗ στον λιγνίτη, που δεν ευνοείται από τη συνολικότερη συγκυρία στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού μετά και την ανοδική τάση των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων (CO2).

Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να παραπέμψει τη συμφωνία ΔΕΠΑ – Shell για την εξαγορά του 49% της ΕΠΑ Αττικής στο δεύτερο στάδιο της εις βάθους διερεύνησης μπορεί να μεταθέσει την έγκρισή της για τον Νοέμβριο, αν η επιτροπή εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια των 45 ημερών που προβλέπει η νομοθεσία. Σε μια τέτοια εξέλιξη, το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να αναθεωρήσει τον αρχικό και δεσμευτικό σχεδιασμό του για εκκίνηση της διαδικασίας πώλησης του 50,1% των μετοχών του εμπορικού κομματιού που θα προκύψει από τη διάσπαση της εταιρείας σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών.

Καθυστερήσεις στη ΔΕΠΑ

Πέραν των καθυστερήσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε αναβολή οδηγείται και η υλοποίηση του σχεδίου διχοτόμησης της ΔΕΠΑ. Ο τρόπος με τον οποίο θα «σπάσει» η εταιρεία στα δύο είναι δύσκολο να οριστικοποιηθεί έως τα μέσα Οκτωβρίου. Πιθανότερο είναι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης να μεταφερθεί για τον Δεκέμβριο, παρότι για το ΤΑΙΠΕΔ δεν αποτελεί προϋπόθεση η θεσμοθέτηση του νέου εταιρικού σχήματος, αρκεί να έχει οριστικοποιηθεί για να ξέρει τι θα διαθέσει προς πώληση. Σχετικά με τον διαγωνισμό της ΔΕΗ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης, ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης αναμένει από την Ε.Ε. την έγκριση του αιτήματος για παράταση της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών, που λήγει στις 17 Οκτωβρίου, κατά έναν μήνα. Η Επιτροπή έχει δώσει την προφορική συγκατάθεσή της και αναμένεται και η γραπτή υιοθέτηση του αιτήματος, που καθυστερεί γιατί δεν έχει συνεδριάσει η αρμόδια διεύθυνση. Η παράταση είναι κρίσιμης σημασίας για την έκβαση του διαγωνισμού, κι αυτό γιατί ζητήθηκε από την κινεζική CHN Energy, που συμμετέχει στον διαγωνισμό σε κοινό σχήμα με τον όμιλο Κοπελούζου, το οποίο είναι το μοναδικό που φέρεται να εξακολουθεί να δείχνει ενδιαφέρον για μονάδες της ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή