Ποίηση στις σκάλες και στα εκδοτήρια του μετρό

Ποίηση στις σκάλες και στα εκδοτήρια του μετρό

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος στάθηκε κοντά στα εκδοτήρια εισιτηρίων στον σταθμό μετρό του Συντάγματος και διάβασε τη «Διπλή σκάλα»: «Ενα ένα κατεβαίνω τα σκαλοπάτια του καιρού/ που με πηγαίνουν/ προς το τέλος./ Μου δίνει κουράγιο / καθώς βλέπω/ πως η σκάλα είναι διπλή/ πως τόσοι ανεβαίνουν/ από τη διπλανή της». Λίγο νωρίτερα, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων είχε ανοίξει πανηγυρικά τη σειρά των εκδηλώσεων με τίτλο «Ποίηση On The Road», μια σύμπραξη του «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων και του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Οι Αθηναίοι δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες δράσεις –για αυτό και συχνά ανοίγουν το βήμα αντί να σταθούν– αν και πλέον ο δημόσιος χώρος έχει πάψει να είναι τόσο απρόσωπος και η τέχνη τον χρησιμοποιεί συχνά ως εκθεσιακό περιβάλλον ή αφορμή έμπνευσης.

Οταν όμως ο Τίτος Πατρίκιος ρωτήθηκε από τον συντονιστή αυτής της δράσης Γιάννη Μπασκόζο αν θα ήθελε να συμμετέχει, δεν είχε κανέναν ενδοιασμό. «Η ποίηση διαβάζεται οπουδήποτε», είπε, και πραγματικά οι περαστικοί σταμάτησαν για μια στιγμή το πηγαινέλα και έμειναν για να ακούσουν την ανάγνωση τεσσάρων ποιημάτων του. Μάλιστα, δεν έλειψαν ούτε οι θαυμαστές που φωτογραφήθηκαν δίπλα του. Οι νεότεροι ποιητές Μαρία Κουλούρη, Αλέκος Λούντζης, Μυρσίνη Γκανά και Πελαγία Φυτοπούλου, που επίσης πήραν μέρος στη δράση, διάβασαν τα δικά τους ποιήματα ανεβοκατεβαίνοντας τις κυλιόμενες σκάλες και δίνοντας έναν άλλο ρυθμό στη ρουτίνα των ανθρώπων που, ακόμη κι όταν δεν στέκονταν, έπαιρναν μαζί τους μια λέξη κατευθυνόμενοι στις αποβάθρες.

Στο πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης, που αποσκοπεί να δώσει στην ποιητική γραφή τη φωνή των δημιουργών της και να την ταξιδέψει ζωντανά μέσα στη πόλη, οι νέοι ποιητές παίρνουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς –λεωφορεία και τρένα που συνδέουν τη Αθήνα με τον Πειραιά– διαβάζοντας αποσπάσματα από τις ποιητικές συλλογές τους.

Οι δημόσιες αναγνώσεις θα γίνονται την πρώτη ημέρα κάθε μήνα μέχρι και τον Μάρτιο, ενώ κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα οι ποιητές συζητούν παρουσία κοινού στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Ωστόσο, η προσεχής προγραμματισμένη συνάντηση στο πλαίσιο αυτής της δράσης είναι η συζήτηση «Ποίηση και σώμα», στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, την Παρασκευή 12/10 στις 7 μ.μ., και συμμετέχουν οι Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Μυρσίνη Γκανά, Μαρία Φίλη, Μαρία Κουλούρη, Εύα Σπαθάρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή