Το Κονκλάβιο (02/10/18)

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σπάνιες στιγμές

Η αλήθεια είναι ότι σπανίζουν τα στιγμιότυπα στα οποία Κυρ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας συνομιλούν σαν κανονικοί άνθρωποι. Δηλαδή, χωρίς να ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες από το βήμα της Βουλής. Μια τέτοια στιγμή –σχεδόν φιλική– κατέγραψαν χθες ο φωτογραφικός φακός και τα μάτια των βουλευτών – στην αίθουσα της Ολομέλειας, όταν ο Μητσοτάκης μπήκε μέσα λίγο πριν από την έναρξη του αγιασμού. Το ενσταντανέ προκάλεσε απορία σε πολλούς κουτσομπόληδες διαδρομιστές, που άρχισαν να αναρωτιούνται «μα τι έχει να πει ο Κυριάκος στον Τσίπρα για το Σκοπιανό…». Μόνο που οι δύο άνδρες δεν συνομίλησαν για το Σκοπιανό. Πληροφορούμαι ότι στο ανθρώπινο ενσταντανέ ο Μητσοτάκης συλληπήθηκε τον Τσίπρα για τον θάνατο του γαμπρού του.

Αγιαστούρες

Μένω στη σεμνή τελετή, καθώς ωτακουστής μού μεταφέρει το φοβερό που έκανε ένας από τους παριστάμενους μητροπολίτες. Ο εν λόγω μίλησε διαδοχικά στον Τσίπρα και στον Μητσοτάκη για την ανάγκη να στηριχτεί στις περιφερειακές εκλογές συγκεκριμένος υποψήφιος «επειδή είναι καλός περιφερειάρχης». Κοινώς, ο μητροπολίτης αγίασε και τον περιφερειάρχη.

Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη

Μαθαίνω ότι λίγο πριν οι βουλευτές αποχωρήσουν από την αίθουσα, ο Ν. Βούτσης τους έκανε σύσταση να μην απομακρυνθούν, καθώς θα ακολουθούσε η ψηφοφορία για τους κοσμήτορες και τους γραμματείς. Με την ευκαιρία, τους ανήγγειλε πανηγυρικά ότι η Ολομέλεια συνεδριάζει τη νέα περίοδο με διορθωμένη τη σκεπή (θόλο) ύστερ’ από πολύ καιρό. Στο άκουσμα της φράσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να χειροκροτούν με μανία. Το γεγονός προκάλεσε μεγάλη εντύπωση. Οπως μου το έθεσε φαρμακόγλωσσος αυτόπτης μάρτυρας, «φάνηκε να έχουν τεράστια ανάγκη να χειροκροτήσουν κάτι θετικό». Εχω την εντύπωση ότι το περιττό του χειροκροτήματος το κατάλαβε και ο Τσίπρας, αφού είπε αστειευόμενος κάτι του τύπου «είναι κι αυτό έργο της πρώτης φοράς Αριστερά». Να υποθέσω ότι ήταν δίκαιο και έγινε πράξη;

Κωδικός «χαιρετούρα»

Εχουν σπάσει τα τηλέφωνα της Πειραιώς τις τελευταίες μέρες. Ο λόγος, η εξασφάλιση μιας πρόσκλησης για την γκράντε εκδήλωση της Πέμπτης στο Μουσείο Μπενάκη για τα 44α γενέθλια της Ν.Δ., όπου θα δώσουν το «παρών» αι γενεαί πάσαι – πρώην, νυν και επόμενες της παράταξης. Για να σας δώσω μια ιδέα της κλωτσοπατινάδας που αναμένεται, από τη Ν.Δ. έχουν κλείσει δύο χωριστές αίθουσες. Μία κεντρική –χωρητικότητας 400 ατόμων– και ακόμη μία, απ’ όπου οι προσκεκλημένοι θα παρακολουθούν τα τεκταινόμενα μέσω οθόνης. Μου λένε, πάντως, ότι ο Μητσοτάκης σκοπεύει να επιδοθεί σε χαιρετούρες με όλους τους προσκεκλημένους, δηλαδή με 700 άτομα. Του εύχομαι καλό κουράγιο.

Πατριαρχικές τιμές

Σας είχα πει ότι σχεδόν παράλληλα, το απόγευμα της Πέμπτης θα βρίσκεται σε εξέλιξη τιμητική εκδήλωση για τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Μέγαρο Μουσικής, όπου θα παραστεί και ο Μητσοτάκης και φυσικά ο Προκόπης Παυλόπουλος. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο πρόεδρος της Βουλής και ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών για να τιμήσουν τον Πατριάρχη. Πληροφορούμαι ότι ο Βαρθολομαίος θα παραστεί και σε άλλη εκδήλωση, αυτήν που οργανώνει την επόμενη μέρα το περιοδικό «Νομοκανονικά». Εκεί θα μιλήσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος, αλλά και ο Γιάννης Κτιστάκις, δικηγόρος του Πατριαρχείου. Αφού εισήλθα στα του εκκλησιαστικού δικαίου, να σας πω ότι το ΣτΕ δικαίωσε το Πατριαρχείο έναντι της Αρχιεπισκοπής για την υπόθεση του κτήματος Προμπονά. Η απόφαση δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί, αλλά πληροφορούμαι ότι εστιάζει στη «μοναδική» και «υπερέχουσα» θέση του Πατριαρχείου, από την οποία προκύπτει ότι δεν χρειάζεται άδεια για να ανοίγει ναούς (εν προκειμένω, στην Αθήνα).

Κουίζ

Ποια «κυρία των τιμών» που εθεάθη στη Νέα Υόρκη πλάι στον Αλέξη Τσίπρα φημολογείται ότι θα λάβει το συριζαϊκό χρίσμα για την Αθήνα; Για περιφέρεια ή δήμο, δεν παίρνω όρκο…

Kalamatιανές δόξες

Σας είχα ενημερώσει εγκαίρως για την επικείμενη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα –στις 11 και στις 12 Οκτωβρίου– του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Περιττό να προσθέσω ότι η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου –που έρχεται δεύτερη φορά με αυτή την ιδιότητα, ενώ πολλοστή, αν προστεθεί και το προηγούμενο «καπέλο» του υπουργού Εξωτερικών– θα συνοδευθεί από τις δέουσες τιμές, μεταξύ των οποίων και επίσημο δείπνο προς τιμήν του στο Προεδρικό. Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι ότι, όπως έμαθα, ο Προκόπης Παυλόπουλος τη δεύτερη μέρα θα ξεναγήσει τον Σταϊνμάγερ στην Καλαμάτα και τη Μεσσήνη. Με την ευκαιρία, ελπίζω να τον μυήσει και στο τι σημαίνει να είσαι Καλαματιανός. Και δεν εννοώ το καλό λάδι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή