Νίκη σε φόντο ήττας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ επιβεβαίωσε ότι «εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε – γέλασε». Ολοι περίμεναν ότι το ποσοστό εκείνων που θα πήγαιναν να ψηφίσουν την περασμένη Κυριακή θα ήταν χαμηλότερο από το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Γι’ αυτό, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και οι υπόλοιποι της κυβέρνησης στα Σκόπια φρόντιζαν τις προηγούμενες εβδομάδες να βρίσκουν «επιχειρήματα» για να ξεφύγουν από το πρόβλημα της πολιτικής νομιμοποίησης. Επαιξαν με την ιδέα να το ξεπεράσουν με βάση τον αριθμό εκείνων που ψήφισαν στις εκλογές του 2016, το βάφτισαν «συμβουλευτικό» και επιστράτευσαν την αναπομπή στη Βουλή για να βρεθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία προκειμένου να προχωρήσει η αλλαγή του συντάγματος, όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.

Ωστόσο, η τόσο χαμηλή συμμετοχή ήταν αναπάντεχη. Μόλις 662.721 πολίτες πήγαν να ψηφίσουν, λιγότεροι από τους μισούς που συμμετείχαν στις εκλογές του 2016 (1.191.832), δηλαδή το 36,89% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Και αυτό δεν αποτελεί ασφαλώς νίκη, όπως επιμένουν να θεωρούν επίσημα το αποτέλεσμα ο Ζ. Ζάεφ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ και γενικά η Δύση, επειδή επικράτησε το «Ναι» με 91,48%. Αντίθετα, αποδείχθηκε «σοφή» η στρατηγική της αντιπολίτευσης που επέλεξε να συστήσει τη μη προσέλευση στις κάλπες για να εισπράξει ως «δική της» ολόκληρη την απουσία των ψηφοφόρων, ώστε να μπορεί τώρα να διαλαλεί ότι εκείνη νίκησε, που τάχθηκε κατά της συμφωνίας. Η ακριβής εκτίμηση του συγκεκριμένου γεγονότος δεν είναι εύκολη. Δεν συμμετείχαν βέβαια οι πολίτες που δεν θέλουν τη συμφωνία, προφανώς αδιαφόρησαν οι μετανάστες του εξωτερικού, πολλοί από τους οποίους θέλουν φανατικά τη χώρα τους να ονομάζεται «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενδεχομένως αρκετοί ενοχλήθηκαν από τις ωμές παρεμβάσεις του ξένου παράγοντα, ίσως να κινήθηκαν επιτυχώς και υπόγεια Μόσχα, Βελιγράδι, Αγκυρα για να επηρεάσουν αρνητικά, αλλά φαίνεται ότι ούτε οι Αλβανοί πήγαν σε μεγάλους αριθμούς να ψηφίσουν και αυτό δημιουργεί ερώτημα.

Η ορατή συνέχεια είναι ότι τώρα ο Ζ. Ζάεφ θα προσπαθήσει να βρει τους απαιτούμενους βουλευτές, ώστε να εξασφαλίσει τα δύο τρίτα που απαιτούνται για να προχωρήσει στη συνταγματική αλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι οι 68 βουλευτές που έχει η κυβέρνηση πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 80. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και το ίδιο θα κάνει και ο ξένος παράγοντας για να επηρεάσει, αλλά δεν θα είναι εύκολο. Αλλο να κέρδιζε συντριπτική πλειοψηφία το «Ναι», σε ένα ποσοστό 45% και πάνω συμμετεχόντων, και άλλο το ποσοστό αυτό να είναι κάτω του 37%…

Επομένως η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι πολύ πιθανή, άρα τότε θα χρειαστεί μεγαλύτερος χρόνος και αν, ώστε να φτάσει η ώρα της κύρωσης από την Αθήνα. Προς το παρόν, η κυβέρνηση δείχνει αμήχανη, καθώς έχει ήδη εισπράξει το κόστος του Μακεδονικού και ταλανίζεται με τον Π. Καμμένο, και η Ν.Δ. εύχεται να τελειώσει η εκκρεμότητα πριν αναλάβει η ίδια τα ηνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή