Στα γρανάζια του ΕΦΚΑ κόλλησαν οι συντάξεις από παράλληλη ασφάλιση

Στα γρανάζια του ΕΦΚΑ κόλλησαν οι συντάξεις από παράλληλη ασφάλιση

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία απόφαση συνταξιοδότησης για παράλληλη ασφάλιση δεν έχει εκδοθεί από τον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη περάσει 27 μήνες από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Μάλιστα, το δίκτυο καταγγέλλει το υπουργείο Εργασίας ότι με τις εγκυκλίους που εκδίδει σκόπιμα καθυστερεί τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν και οι συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση που είναι σε αναμονή, στην αύξηση των πλεονασμάτων του ΕΦΚΑ.

Βέβαια, στην ανακοίνωσή του το ΕΝΔΙΣΥ παραδέχεται ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου βελτιώθηκε το καθεστώς που αφορά την υποχρεωτική παράλληλη ασφάλιση (πέραν του ενός φορέα κύριας ασφάλισης), ώστε να υπάρχει είτε προσαύξηση στην πρώτη κύρια σύνταξη είτε η καταβολή δύο αναλογικών συντάξεων. Ομως, οι διατάξεις αφορούν μόνο τους αιτούντες σύνταξη από 13 Μαΐου 2016 και μετά, ενώ για όλους τους προηγούμενους δεν δόθηκε καμία λύση με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια τεράστια ανισότητα και αδικία. Κατά το ΕΝΔΙΣΥ το κόστος της χορήγησης δεύτερης κύριας σύνταξης ή της προσαύξησης της πρώτης κύριας σύνταξης ανέρχεται μεσοσταθμικά στα 49 εκατ. ευρώ.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι οι συντάξεις από τον πρώτο φορέα εκδίδονται κανονικά, ενώ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται η υποβολή αίτησης των δικαιούχων έως τα τέλη Οκτωβρίου για να αποφασίσουν αν θα κάνουν συμπληρωματική αίτηση για τον παράλληλο χρόνο –η οποία θα ισχύσει αναδρομικά από την πρώτη αίτηση– είτε θα ανακαλέσουν την αρχική.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο ασφαλισμένος που έχει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης σε έναν τουλάχιστον φορέα μπορεί, αν θεμελιώνει δικαίωμα και στον δεύτερο φορέα, να λάβει 2η ανταποδοτική σύνταξη ή προσαύξηση της σύνταξης. Στις περιπτώσεις που δεν θεμελιώνει αυτοτελές δικαίωμα δεύτερης σύνταξης, η προσαύξηση δίνεται και για τα έτη που καταβλήθηκαν επιπλέον εισφορές.

Παράλληλα, σημειώνει ότι το μέτρο θα ισχύσει και για τους συνταξιούχους, πριν από τις 13/05/2016, μέσω του επανυπολογισμού. Ετσι, η σύνταξη των παλαιών διπλοσυνταξιούχων θα προσαυξηθεί για τον παράλληλο χρόνο που έως σήμερα δεν είχε αξιοποιηθεί, λόγω μη θεμελίωσης δικαιώματος. Μάλιστα, η επιπλέον διαφορά θα δοθεί ισομερώς σε πέντε έτη, όπως προβλέπει ο νόμος, συμπληρώνει το υπουργείο Εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή