Εριξε το γάντι στην Τερέζα Μέι ο Μπόρις Τζόνσον

Εριξε το γάντι στην Τερέζα Μέι ο Μπόρις Τζόνσον

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και δεν έθεσε ανοικτά ζήτημα αντικατάστασης της Τερέζα Μέι, η χθεσινή ομιλία του Μπόρις Τζόνσον στο ετήσιο συνέδριο των Συντηρητικών, στο Μπέρμιγχαμ, μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να ερμηνευθεί. Ο τέως υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε το σχέδιο της πρωθυπουργού για το Brexit επικίνδυνο για τη χώρα και κάλεσε την Τερέζα Μέι να το εγκαταλείψει, εισπράττοντας επευφημίες και θυελλώδη χειροκροτήματα από εκατοντάδες στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που είχαν στηθεί για πολύ ώρα στην ουρά για να παρακολουθήσουν την ομιλία του.

«Με αυτό το σχέδιο, θα οφείλουμε να υλοποιούμε οποιαδήποτε βλακεία αποφασίσει η Ε.Ε. στο μέλλον, χωρίς τη δυνατότητα να αντισταθούμε ή να φτάσουμε σε συμβιβασμό», τόνισε ο Τζόνσον προτού εκφωνήσει την πολεμική του κραυγή: «Ηρθε η ώρα να πετάξουμε το (σχέδιο του) Τσέκερς»!

Μετά την αρχηγική ομιλία του, αρκετοί βουλευτές των Συντηρητικών δήλωσαν ότι ο Τζόνσον θα ήταν ένας πολύ καλός πρωθυπουργός. Ωστόσο ο ίδιος φρόντισε να χαμηλώσει τον πήχυ. Με συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ξεκαθάρισε ότι το ζητούμενο γι’ αυτόν είναι «να αλλάξει η πορεία προς το Brexit και όχι η πρωθυπουργός της χώρας». Η ίδια η Τερέζα Μέι δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι εννοεί να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και της χώρας για πολύ καιρό ακόμη. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά και τη χθεσινή, πολύ θερμή ημέρα, αναμένεται η σημερινή ομιλία της, στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου.

Αντιδράσεις για Χαντ

Στο μεταξύ, οξείες ήταν οι αντιδράσεις Ευρωπαίων πολιτικών για την ομιλία του διαδόχου του Τζόνσον στο Φόρεϊν Οφις, Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος παραλλήλισε τη στάση της Ε.Ε. έναντι της Βρετανίας με τη Σοβιετική Ενωση, που «δεν άφηνε τον κόσμο να αποχωρήσει». Οι αρχηγοί των Φιλελευθέρων και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φερχόφσταντ και Μάνφρεντ Βέμπερ αντίστοιχα, κάλεσαν τον Χαντ να ανακαλέσει, χαρακτηρίζοντας προσβλητικό τον χαρακτηρισμό του. Εκθετο άφησε τον υπουργό της η Τερέζα Μέι, η οποία δήλωσε στο BBC ότι η παρομοίωσή του ήταν άστοχη.

Σε μια άλλη, άσχετη με το Brexit, εξέλιξη, η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε χθες ότι θα επιτραπεί και σε ζευγάρια ατόμων διαφορετικού φύλου να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, δυνατότητα που μέχρι σήμερα περιορίζεται στα ομόφυλα ζευγάρια. Τον Ιούνιο, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας είχε κρίνει ότι μια παρόμοια ρύθμιση θα ήταν νόμιμη, αλλά η ετυμηγορία του δεν δέσμευε νομικά την κυβέρνηση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή