Γερμανία: Προσέλκυση μεταναστών με προσόντα

Γερμανία: Προσέλκυση μεταναστών με προσόντα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σε ένα νέο σχέδιο νόμου για τη μετανάστευση με στόχο την προσέλκυση ειδικευμένου εργατικού δυναμικού από χώρες εκτός Ε.Ε. συμφώνησαν τα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία, σε μια πολιτικά ριψοκίνδυνη απόφαση καθώς η ξενοφοβία βρίσκεται σε έξαρση. Το νομοσχέδιο αποσκοπεί να σταθεροποιήσει το ασφαλιστικό σύστημα και να πληρώσει τις κενές θέσεις εργασίας. Με την απασχόληση να βρίσκεται σε ύψη ρεκόρ και την ανεργία να φθίνει, η αγορά εργασίας κινείται σε πολύ στενά περιθώρια στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, με αποτέλεσμα οι εργοδότες να αναζητούν ένα και πλέον εκατομμύριο εργαζομένους. Το εργατικό δυναμικό της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί τις επόμενες δεκαετίες εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού και της υπογεννητικότητας, με αποτέλεσμα οι μετανάστες να θεωρούνται απαραίτητη προσθήκη στη χώρα προκειμένου οι εισφορές τους να στηρίξουν τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό συνταξιούχων.

Ωστόσο το νομοσχέδιο, που συμφωνήθηκε στη διάρκεια ολονύχτιας συνεδρίασης μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ του σκληροπυρηνικού υπουργού Εσωτερικών, Ζεεχόφερ και του σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εργασίας Ουμπέρτους Χάιλ, θα μπορούσε να εξοργίσει τους ψηφοφόρους, οι οποίοι ήδη αισθάνονται παραμελημένοι μετά την άφιξη ενός και πλέον εκατομμυρίου προσφύγων. Ο Ζεεχόφερ εξήγησε πάντως ότι ο συμβιβασμός αίρει τα εμπόδια πρόσβασης στην αγορά εργασίας για πολίτες εκτός Ε.Ε. με ειδικά προσόντα και γνώση γερμανικών, χωρίς ωστόσο να δίνει νέα κίνητρα σε πρόσφυγες.

Ολα αυτά συμπίπτουν με την κρισιμότερη ίσως τοπική εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων ετών, στη Βαυαρία, στις 14 Οκτωβρίου, όπου η ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) φιλοδοξεί να ταπεινώσει τους χριστιανοκοινωνιστές (CSU) συμμάχους της Μέρκελ. Με οξεία αντι-ισλαμική ρητορική και επιθέσεις στη μεταναστευτική πολιτική της καγκελαρίου, η AfD αναμένεται να εισέλθει στη βαυαρική Βουλή πρώτη φορά και να στερήσει παράλληλα την απόλυτη πλειοψηφία από το CSU. Οι δημοσκοπήσεις την εμφανίζουν να συγκεντρώνει μόλις 35%, με την AfD να αποσπά 12%-13% και τους Πρασίνους 16%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή