Νέα εμπλοκή με τις εφημερίες

Νέα εμπλοκή με τις εφημερίες

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου και χωρίς υπογραφή επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα καταβληθούν εντός του Οκτωβρίου στους γιατρούς του νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» οι δεδουλευμένες εφημερίες του μηνός Ιουλίου. Σε αυτή την προσωρινή λύση κατέληξε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των ειδικευόμενων γιατρών του νοσοκομείου, οι οποίοι ξεκίνησαν χθες επίσχεση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας δήλωσε στους γιατρούς ότι θα αναλάβει άμεσα «τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες έτσι ώστε να θωρακιστεί η διαδικασία της έγκαιρης αποζημίωσης του εφημεριακού έργου που πραγματοποιείται στο ΕΣΥ από το ιατρικό προσωπικό», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες και σε τι θα αφορούν.

Οι γιατροί του νοσοκομείου βρίσκονται τους τελευταίους μήνες αντιμέτωποι με την άρνηση της αρμόδιας επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου να εγκρίνει τις δεδουλευμένες εφημερίες τους. Η επίτροπος επικαλείται τον νόμο 4498/2017 του υπουργείου Υγείας για το νέο ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, ο οποίος θέτει συγκεκριμένα όρια στις εφημερίες που μπορεί να πραγματοποιήσει ο κάθε γιατρός. Ωστόσο, η εφαρμογή του νόμου ουδέποτε προχώρησε, αφού το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιό του τον έθεσε σε προσωρινή αναστολή έως την ολοκλήρωση των αναγκαίων προσλήψεων γιατρών. Σημειώνεται ότι παρόμοιο πρόβλημα με δεδουλευμένες εφημερίες γιατρών έχει καταγραφεί με επιτρόπους και σε άλλα νοσοκομεία, οι οποίοι ωστόσο τελικά προχώρησαν στην έγκριση των εφημεριών.

Τον περασμένο Αύγουστο με εντολή του υπουργείου και –ξανά– υπό την απειλή κινητοποιήσεων, αποζημιώθηκαν οι εφημερίες για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, χωρίς την υπογραφή της επιτρόπου. Παράλληλα, η διοίκηση του «Π. & Α. Κυριακού» σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε αίτηση ανάκλησης της απόφασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε κατά της έγκρισης της αποπληρωμής εφημεριών, με αποτέλεσμα το θέμα να παραπεμφθεί σε τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εκφράζονται φόβοι ότι εάν και η τελική απόφαση είναι αρνητική, η εμπλοκή θα επεκταθεί σε άλλα νοσοκομεία. Την κατάργηση του νόμου για το νέο ωράριο ζητεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, η οποία είχε προειδοποιήσει εγκαίρως το υπουργείο για την εμπλοκή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή