«Οχι» στον νέο τρόπο αποζημίωσης γυαλιών από τους οπτικούς

«Οχι» στον νέο τρόπο αποζημίωσης γυαλιών από τους οπτικούς

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το «αριστερό» και υπό τις αντιδράσεις των οπτικών – οπτομετρών ξεκίνησε η νέα διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης των οπτικών ειδών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Η Πανελλήνια Ενωση Οπτικών και Οπτομετρών έχει καλέσει τα μέλη της να μη δέχονται τα voucher (βεβαιώσεις πληρωμής) του ΕΟΠΥΥ, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι «οι οπτικοί-οπτομέτρες δεν αντέχουν να χρηματοδοτήσουν τον Οργανισμό».

Ειδικότερα, από την περασμένη Δευτέρα οι ασφαλισμένοι, αντί να πληρώνουν οι ίδιοι για την αγορά γυαλιών οράσεως και άλλων οπτικών ειδών και μετά να διεκδικούν από τον ΕΟΠΥΥ το ποσό που δικαιούνται, προσκομίζουν στο κατάστημα οπτικών μία βεβαίωση πληρωμής (voucher) την οποία λαμβάνουν από τον οφθαλμίατρο –μαζί με την ηλεκτρονική γνωμάτευση– στην οποία αναγράφεται το ανώτατο ποσό αποζημίωσης για την παροχή (100 ευρώ). Τα καταστήματα οπτικών με βάση τις βεβαιώσεις αυτές πληρώνονται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ, αφού πρώτα εγγραφούν στο Μητρώο Παρόχων του Οργανισμού.

Οι εκπρόσωποι των οπτικών διαμαρτύρονται ότι με τη νέα διαδικασία θα καθυστερεί περισσότερο από 90 ημέρες η πληρωμή τους, γεγονός που θα απειλήσει τη βιωσιμότητα των καταστημάτων τους. Στο πλαίσιο αυτό καλούν τους ασφαλισμένους «να δείξουν κατανόηση και αλληλεγγύη απέναντι σε έναν κλάδο ο οποίος προστατεύει τη δημόσια υγεία». Πάντως, στελέχη του ΕΟΠΥΥ αναφέρουν ότι ο χρόνος αποπληρωμής των παρόχων του Οργανισμού έχει μειωθεί στις 60 ημέρες και ότι αυτή η «καθυστέρηση» θα ισχύει μόνο για τους πρώτους δύο μήνες από την έναρξη της διαδικασίας. Προσθέτει δε ότι έχει εξασφαλιστεί για εφέτος κλειστός προϋπολογισμός ύψους 50.000.000 ευρώ για τα οπτικά είδη, ποσό που είναι υψηλότερο από αυτό που δαπανήθηκε για παροχές σε οπτικά είδη προς τους ασφαλισμένους τα προηγούμενα έτη. Οπως ανέφεραν, χθες, στην «Κ» στελέχη του ΕΟΠΥΥ, έως χθες το μεσημέρι δεν είχαν αναφερθεί προβλήματα στη νέα διαδικασία, ωστόσο τόνιζαν ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το εάν η «σύσταση» της Πανελλήνιας Ενωσης Οπτικών και Οπτομετρών προς τα μέλη της βρήκε αποδέκτες.

Εν τω μεταξύ, νέα παράταση για την 1η Νοεμβρίου 2018 έλαβε η εφαρμογή του νέου τρόπου αποζημίωσης υπηρεσιών ειδικής αγωγής σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και ο οποίος θα προϋποθέτει τη χρήση voucher. Οι θεραπευτές ειδικής αγωγής (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.ά.) που επίσης αντιδρούν στη νέα διαδικασία ανακοίνωσαν ότι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της σχετικής υπουργικής απόφασης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα αντισυνταγματικό μέτρο που θίγει, μεταξύ άλλων, την αρχή της ισότητας, της συμβατικής και οικονομικής ελευθερίας αλλά και το δικαίωμα της περιουσίας που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οπως αναφέρουν, το voucher – κουπόνι που θα λαμβάνει ο θεραπευτής από τον ασφαλισμένο θα το καταθέτει στον ΕΟΠΥΥ για να αποζημιωθεί σε άγνωστο χρόνο, χωρίς να γνωρίζει την αξία του. Τονίζουν δε ότι «η υπουργική απόφαση επιβάλλει στους θεραπευτές την αμοιβή τους απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ, με τον οποίο δεν έχουν και ούτε θέλουν να έχουν απολύτως καμία σχέση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή