Αυλαία για την πλατεία Θεάτρου

Αυλαία για την πλατεία Θεάτρου

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφήνοντας πίσω τη Βαρβάκειο Αγορά και κατεβαίνοντας τον μικρό πεζόδρομο της Αρμοδίου, η μυρωδιά των φρούτων και των μπαχαρικών γεμίζει τον αέρα. Τα μικρά μαγαζιά και οι πάγκοι των παραγωγών δημιουργούν ένα πολύχρωμο σύνορο σε σχέση με την εικόνα των τοξικομανών που κατακλύζουν τα γύρω στενά και την τεχνητή πλατεία της Βαρβακείου. Φτάνοντας στη Σωκράτους, η Διπλάρειος Σχολή στέκει σαν ένα σύμβολο μιας άλλης εποχής, πιο ζωντανής με κάθε σημασία της λέξης, την οποία προσπαθεί να επαναφέρει ο Δήμος Αθηναίων στη γειτονιά της πλατείας Θεάτρου.

«Είναι ένα στοίχημα για όλους», μας λένε η Μαριθέα Χαντζή και η Κατερίνα Παπαστεριοπούλου των Coco-mat Bikes, που βρίσκονται στη γειτονιά μόλις έναν μήνα. Το πράσινο νέον σήμα «Πόλη2» (στο τετράγωνο), έξω από κατάστημα ξύλινων ποδηλάτων που διοργανώνει και αστικά bike tours, συμβολίζει την ένταξη της εταιρείας στη δράση «Κατάστημα στο κέντρο» που υλοποιείται στην πλατεία Θεάτρου από την Εταιρεία Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων και το «This is Athens». Επτά κλειστά καταστήματα της περιοχής ανοίγουν ξανά φιλοξενώντας επαγγελματίες και ομάδες της δημιουργικής βιομηχανίας, στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα να λειτουργήσουν δωρεάν για έξι μήνες τον δικό τους χώρο στην πλατεία. «Το σκεφτόμασταν αρκετά πριν έρθουμε εδώ φτιάχνοντας ένα κατάστημα που έχει στόχο την εξωστρέφεια. Θέλουμε ο κόσμος που θα έρθει να νιώσει άνεση και ασφάλεια. Μέχρι τώρα έχουμε γνωριστεί με όλους στη γειτονιά», μας λέει η κ. Παπαστεριοπούλου.

Δίπλα τους, το παλιό μπαρ Guru μετατρέπεται στο Book&Play από τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις Challedu και We need books, προσφέροντας μια δωρεάν στέγη για όσους θέλουν να διαβάσουν ή να παίξουν. Οι χώροι του παλιού μπαρ έχουν ήδη γεμίσει με ξενόγλωσσα βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια. «Θα προσπαθήσουμε να διώξουμε τη ρετσινιά από την περιοχή, αλλά πρέπει να υπάρχει και πίστη από τον κόσμο. Ισως έξι μήνες δεν είναι αρκετοί γι’ αυτό, αλλά θα δούμε πώς θα πάει», μας λέει η Ιωάννα Νισυρίου.

Στόχος της δράσης είναι η ανάπτυξη της περιοχής, η συνεργασία των δημιουργικών ομάδων αλλά και η παραμονή τους πέραν του εξαμήνου. Οι Creators of Cosmos που διοργανώνουν παιχνίδια ρόλων φυσικής κλίμακας δηλώνουν στην «Κ» ότι ήρθαν στη γειτονιά για να μείνουν και με αφορμή τη Νύχτα Πολιτισμού (5/10) θα υποδέχονται το κοινό που θέλει να δημιουργήσει τον δικό του φανταστικό χαρακτήρα. Σταδιακά και μέχρι την τυπική έναρξη της δράσης στα μέσα Οκτωβρίου, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους και άλλες ομάδες, όπως οι ντιζάινερ «Αστικά Μοτίβα», η «Νηρωή», ο «Χώρος», που θα φιλοξενεί δράσεις πολιτισμού, και η πλατφόρμα «Αϊ Λαβ Αθενς Πρότζεκτ». Η επόμενη δράση του προγράμματος «Κατάστημα στο κέντρο» θα γίνει στη Στοά Εμπόρων με την επαναλειτουργία 11 καταστημάτων το επόμενο διάστημα, ενώ εκτός από τις δράσεις επιχειρηματικού χαρακτήρα, προγραμματίζονται και ήπιες παρεμβάσεις σε επίπεδο γειτονιάς με φωτισμό δρόμων, φυτεύσεις κ.λπ.

Η μακροημέρευση τέτοιων εγχειρημάτων και η προσέλκυση κι άλλων ομάδων και επαγγελματιών στην περιοχή είναι το μέτρο της επιτυχίας τους. Πάντως η αλλαγή «χρήσης» έστω και επτά καταστημάτων της περιοχής, μια λέξη με ιδιαίτερα αρνητικό πρόσημο στην πλατεία Θεάτρου και στα πέριξ, μόνο ως θετική μπορεί να προσμετρηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή