Χωρίς τουρίστες η παραλία Μάγια για να διασωθεί

Χωρίς τουρίστες η παραλία Μάγια για να διασωθεί

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσάρεστα είναι τα νέα για οποιονδήποτε ονειρεύεται να επισκεφθεί τα πανέμορφα νησιά Πι Πι της Ταϊλάνδης και να κάνει τη βόλτα του στη διάσημη παραλία Μάγια, πασίγνωστη πλέον μετά τα γυρίσματα εκεί της ταινίας «The Beach» με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο. Οπως ανακοίνωσαν οι ταϊλανδικές αρχές, η παραλία Μάγια πρόκειται να κλείσει για τους αναρίθμητους επισκέπτες της, προκειμένου να δοθεί στο οικοσύστημά της –που απέχει ελάχιστα από την ολική καταστροφή– χρόνος για να αποκατασταθεί και να επανακτήσει τη φυσική του ισορροπία.

Ο Κόλπος Μάγια, όπου και η ομώνυμη παραλία, βρίσκεται σε ένα από τα δύο νησιά Πι Πι, το Πι Πι Λε στη Θάλασσα Ανταμάν, που περιβρέχει την Ταϊλάνδη. Την πρώτη Ιουνίου, κατόπιν σχετικής απόφασης των ταϊλανδικών αρχών, έκλεισε επί ένα τετράμηνο, σε μια προσπάθεια να διασωθεί ο κοραλλιογενής ύφαλος της περιοχής, ο οποίος καταστρέφεται από την άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων, κάτι το οποίο συμβαίνει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που συντελείται στον πλανήτη μας. Ταυτόχρονα, ο κοραλλιογενής ύφαλος καταστρέφεται και από την ειρηνική επιδρομή των τουριστών που, ως φαίνεται, δεν έχαναν την ευκαιρία να σπάζουν και να αποσπούν τμήματά του για να τα μεταφέρουν στην πατρίδα τους ως καλοκαιρινά ενθύμια ευτυχισμένων διακοπών.

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι Αρχές, περίπου έξι χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονταν την παραλία Μάγια σε καθημερινή βάση ταξιδεύοντας εκεί με ταχύπλοα από άλλες περιοχές, όπου συγκεντρώνονται τουρίστες όπως είναι το νησί Πουκέτ, το νησί Πι Πι Ντον, αλλά και το μαγευτικό Κράμπι, το οποίο είναι ένας από τους ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς. Το Κράμπι, μάλιστα, έχει εξελιχθεί σε έναν πιο παρθένο ανταγωνιστή του πιο πολυσύχναστου Πουκέτ και αποτελεί επιλογή όσων θέλουν να επισκεφθούν έναν εξωτικό παράδεισο, χωρίς να ενοχλούνται από τις ορδές των τουριστών.

Οπως υπογράμμισε, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Εθνικών Δρυμών, Σόνγκταμ Σουκσγουάνγκ, «Οι τέσσερις μήνες κατά τους οποίους έκλεισε η παραλία Μάγια αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αρκετοί. Είναι ανάγκη να συνεχιστεί ο αποκλεισμός της παραλίας επί τουλάχιστον ένα χρόνο, χωρίς να αποκλείουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα κριθεί αναγκαίο για τουλάχιστον δύο χρόνια, ή και ακόμα περισσότερο, προκειμένου να δώσουμε στο περιβάλλον την ευκαιρία να αποκαταστήσει τη φυσική του ισορροπία. Ετσι, θα διασωθεί ο κοραλλιογενής ύφαλος και η μανγκρόβια, το δάσος από δένδρα που φυτρώνουν με τις ρίζες βυθισμένες στα αβαθή ύδατα. Ταυτόχρονα θα διασωθεί και η παραλία», τόνισε ο Σόνγκταμ.

Η ανθούσα τουριστική βιομηχανία της Ταϊλάνδης ευθύνεται για το 12% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας. Ωστόσο, όλο και συχνότερα διατυπώνονται ανησυχίες για την ικανότητα της χώρας να διαχειριστεί τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των επισκεπτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή