Επτά μήνες πολίτης διεθνούς αεροδρομίου

Επτά μήνες πολίτης διεθνούς αεροδρομίου

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ. Από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Μαλαισίας απομακρύνθηκε, προκειμένου να τεθεί υπό κράτηση, Σύρος πρόσφυγας που διέμενε εκεί για τους τελευταίους επτά μήνες.

Η υπόθεση του Χασάν αλ Κοντάρ είχε απασχολήσει τα διεθνή ΜΜΕ νωρίτερα φέτος. Ο Αλ Κοντάρ είχε εγκαταλείψει τη Συρία για να αποφύγει τη στρατιωτική θητεία, ενώ μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου αρνήθηκε να επιστρέψει στην πατρίδα του αναζητώντας άσυλο σε τρίτη χώρα.

«Συνεργαζόμαστε με τη βασιλική αστυνομία της Μαλαισίας. Οι επιβάτες, οι οποίοι βρίσκονται στη ζώνη επιβίβασης, πρέπει να αναχωρήσουν με τις προγραμματισμένες πτήσεις τους. Ο άνδρας αυτός, όμως, δεν το έκανε. Παρέμεινε στην απαγορευμένη ζώνη και αναγκαστήκαμε να λάβουμε μέτρα. Θα επικοινωνήσουμε τώρα με την πρεσβεία της Συρίας για να διευκολύνουμε την απέλασή του στη Συρία», δήλωσε χθες ο επικεφαλής των υπηρεσιών αλλοδαπών του αεροδρομίου της Κουάλα Λουμπούρ, Μουσταφά Αλι.

Ο Αλ Κοντάρ εργαζόταν ως ασφαλιστής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011. Καθώς αδυνατούσε να ανανεώσει το διαβατήριό του μη έχοντας εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του, παρέμεινε παράτυπα στα Εμιράτα, προτού συλληφθεί το 2016.

Το 2017 κατάφερε να αποκτήσει νέο διαβατήριο, αλλά απελάθηκε στη Μαλαισία, μία από τις λίγες χώρες οι οποίες παρείχαν άδεια εισόδου σε Σύρους. Ο Αλ Κοντάρ εξασφάλισε έτσι τρίμηνη τουριστική βίζα από τη Μαλαισία.

Με τη λήξη της βίζας του, προσπάθησε ανεπιτυχώς να επιβιβασθεί σε τουρκικό αεροσκάφος με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, αλλά, παρότι ταξίδεψε μέχρι την Καμπότζη, οι Αρχές της χώρας τον απέλασαν πίσω στη Μαλαισία. Ο Αλ Κοντάρ μένει έκτοτε στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, επιβιώνοντας τους τελευταίους επτά μήνες χάρη στη φιλανθρωπία πληρωμάτων διεθνών αεροπορικών εταιρειών.

Ο 36χρονος Σύρος από την πόλη Σουέιντα, νότια της Δαμασκού, έχει καταθέσει αιτήσεις ασύλου στον Ισημερινό και στην Καμπότζη, οι οποίες απορρίφθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού δικτύου BBC, ο Αλ Κοντάρ βρισκόταν σε επαφή με Καναδούς εθελοντές οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου για λογαριασμό του στον Καναδά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή