Εικαστικά στον κόσμο

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «επιχειρηματίας» Ρέμπραντ

Mία λιγότερο προβεβλημένη πτυχή της προσωπικότητας του Ρέμπραντ φωτίζει η νέα έκθεση του Μουσείου Τεχνών του Ντένβερ, η οποία μεταξύ άλλων εστιάζει στο επιχειρηματικό πνεύμα του μεγάλου Ολλανδού καλλιτέχνη και την ικανότητά του να χειραγωγεί την αγορά τέχνης δημιουργώντας «συλλεκτικά» έργα μαζικής παραγωγής και χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές μεθόδους. ​Η έκθεση Rembrandt: Painter as Printmaker, η οποία περιέχει πάνω από 100 χαρακτικά, προερχόμενα κυρίως από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, συνεχίζεται έως τον Ιανουάριο.

Το ροζ από το 1850 έως τον Ντιόρ

Παρεξηγημένο όσο κανένα άλλο χρώμα, το ροζ προκαλεί εξίσου έντονα συναισθήματα έλξης και άπωσης. Σήμερα ταυτισμένο στη συνείδησή μας με τις μπαλαρίνες, τα μικρά κοριτσάκια και την πιο «χαριτωμένη» πλευρά της θηλυκότητας, έχει υπάρξει σύμβολο πολύ διαφορετικών πραγμάτων στο πέρασμα του χρόνου. Η έκθεση Pink: The History of a Punk, Pretty, Powerful Color, στο μουσείο του Fashion Institute of Technology (FIT), στη Νέα Υόρκη, έως τις 5 Ιανουαρίου, επιχειρεί να θέσει το ροζ σε ιστορικό και διαπολιτισμικό πλαίσιο παρουσιάζοντας ενδύματα των τελευταίων δύο αιώνων, από κρινολίνα της δεκαετίας του 1850 έως έργα του Ντιόρ.

Αφιέρωμα στον Τσαρλς Ουάιτ

Η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Τσαρλς Ουάιτ εδώ και τρεις δεκαετίες εγκαινιάζεται στις 7 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του καλλιτέχνη. Πεπεισμένος ότι «η τέχνη πρέπει πάση θυσία να αποτελεί κομμάτι του αγώνα», ο Ουάιτ παρέμεινε πιστός στον σκοπό του για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, καταγράφοντας αυτό που ο ίδιος ονόμαζε «εικόνες αξιοπρέπειας»: σκηνές καθημερινότητας από τις ζωές των Αφροαμερικανών. ​Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση του MοMA με το Art Institute of Chicago.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή