Οταν η ισχύς ακυρώνει κανόνες

Οταν η ισχύς ακυρώνει κανόνες

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσοι άραγε είχαν το μυαλό τους αλλού, και δη σε έναν λουλουδιασμένο κήπο; Τη Δευτέρα το πρωί, την ώρα που η Κριστίν Λαγκάρντ συζητούσε με τον αστέρα της αμερικανικής οικονομικής δημοσιογραφίας Τομ Κιν στο εντυπωσιακό, πλην αποστειρωμένο, αίθριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδινε τη δική του παράσταση λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά, στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου. Σίγουρα η επικεφαλής του ΔΝΤ το είχε στο μυαλό της όταν προειδοποιούσε, στην ομιλία της, ότι «ο καιρός αλλάζει» στην παγκόσμια οικονομία. Οπως τόνισε, η ρητορική της έντασης στις εμπορικές σχέσεις έχει αρχίσει να έχει τις πρώτες επιπτώσεις στην οικονομία – όχι ακόμη στο εμπόριο, αλλά στην εμπιστοσύνη και στην παραγωγή. Ούτε η συμφωνία της τελευταίας στιγμής των ΗΠΑ με το Μεξικό και τον Καναδά την έκανε να μετριάσει το ηχηρό της μήνυμα: «Εχει αρχίσει να ψιχαλίζει», προειδοποίησε, και η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει τα μέτρα της. Να μην παρασυρθεί από τις «Σειρήνες του προστατευτισμού», αλλά να διατηρήσει το πλοίο στην πορεία της διεθνούς συνεργασίας για ελεύθερο και δίκαιο παγκόσμιο εμπόριο.

Σε άλλο μήκος κύματος, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωνε με κάθε επισημότητα τη δική του εμπορική συμφωνία με το Μεξικό και τον Καναδά, τον οποίο συνεχάρη για την εξαιρετική συμφωνία. Το ενδεχόμενο να μείνει ο Καναδάς έξω από τη συμφωνία ήταν ορατό, καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή δύσκολα θέματα παρέμεναν ανοικτά και οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Τραμπ ήταν μάλλον πολεμικές. Στην επινίκια συνέντευξή του, εκτίμησε ότι ήταν η χρήση του διαπραγματευτικού όπλου των δασμών που οδήγησε στη συμφωνία και χαρακτήρισε «μωρά» όσους διαφωνούν με την πρακτική του.

«Υποχώρησαν το Μεξικό και ο Καναδάς στη ρητορική του προέδρου Τραμπ;», αναρωτήθηκε ο κ. Κιν. Η επικεφαλής του ΔΝΤ όμως ήταν προσεκτική, δεν θέλησε να τοποθετηθεί. «Είναι δύσκολο να πει κανείς, καθώς δεν έχουμε δει ακόμη τη συμφωνία, αλλά βρίσκεται στα σκαριά 13 μήνες», του απάντησε. Ο πρόεδρος Τραμπ είχε ήδη συνάψει συμφωνία με το Μεξικό, η οποία συναντά την αντίδραση της επόμενης κυβέρνησης της χώρας, που δηλώνει πως θα ήθελε να την επαναδιαπραγματευθεί. Αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν αμφίβολη η συμμετοχή του Καναδά, και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπήρχε τίποτε να αντικαταστήσει τη NAFTA, την εμπορική συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών που τα τελευταία 24 χρόνια έχει καταστήσει τη Βόρεια Αμερική μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου.

Ο κ. Τραμπ πίεσε τον Καναδά να φτάσει σε συμφωνία μέχρι την Κυριακή τα μεσάνυχτα, ώστε να έχει χρόνο η απερχόμενη κυβέρνηση του Μεξικού να την κυρώσει. Υπό την απειλή αυτής της προθεσμίας λοιπόν, επιτεύχθηκε η νέα συμφωνία που αντικαθιστά τη NAFTA, την οποία ο κ. Τραμπ είχε χαρακτηρίσει καταστροφική. Εκτός από την αλλαγή του ονόματος, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η νέα συμφωνία, την οποία μετονόμασε σε USMCA, είναι μια «ιστορική συναλλαγή» που «λύνει τα ελαττώματα και τα λάθη της NAFTA, ανοίγει πολύ τις αγορές για τους αγρότες και τους κατασκευαστές, περιορίζει τα εμπόδια στο εμπόριο και ενώνει τις τρεις χώρες μαζί στον ανταγωνισμό με τον υπόλοιπο κόσμο». Ωστόσο, ο συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης CIGI, Πολ Μπλούσταϊν, τονίζει ότι έγινε υπό την απειλή των αμερικανικών δασμών, οι οποίοι φαίνεται ότι έχουν έρθει για να μείνουν, καθώς παραμένουν στην περίπτωση του καναδικού χάλυβα ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν εκ νέου εναντίον όχι μόνον της Κίνας, αλλά και της Ε.Ε. Αυτό ακριβώς συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για το παγκόσμιο εμπόριο, εκτιμά ο ίδιος, η ισχύς της επιβολής κυρώσεων έναντι του σεβασμού των κανόνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή