Μην υποτιμάτε τον κ. Τσίπρα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δημοσκοπήσεις επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εκλογές και ότι η Ν.Δ. θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οι ενημερωμένοι πολίτες πιστεύουν ότι οι υπουργοί έχουν καταλάβει ότι τα έχουν κάνει μούσκεμα και έχουν αποδεχθεί την επερχόμενη ήττα. Τι κρίμα, όμως, που δεν είναι έτσι. Κατ’ αρχάς, οι «ενημερωμένοι πολίτες» είναι ένα μικρό υποσύνολο της κοινής γνώμης. Η πλειονότητα καταναλώνει τους ψεκασμούς ραδιοτηλεοπτικών μέσων και ιστοσελίδων που ρέουν μέσα από το Facebook και το Twitter. Σε αυτό το πεδίο δεν μετρούν ζητήματα όπως οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι ξένες επενδύσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση, κάτι που καθησυχάζει τους κυβερνητικούς που τα έχουν κάνει μούσκεμα. Ο λαός που δεν αποδέχθηκε την αναγκαιότητα της λιτότητας, δεν βιάζεται να τιμωρήσει τον κ. Τσίπρα επειδή έκανε «κωλοτούμπα» για να επιβραβεύσει τον κ. Μητσοτάκη που δεν έκανε. Κάπως έτσι οι κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν συμβιβαστεί με καμία ήττα. Αντίθετα, εκτιμούν ότι έχουν πολλές πιθανότητες να νικήσουν χάρη στον αλάνθαστο συνδυασμό παροχολογίας και σκανδαλολογίας. Ετοιμάζονται, παράλληλα, να αξιοποιήσουν το φωτοστέφανο της Αριστεράς για να κηρύξουν έναν ακόμα ιερό πόλεμο ενάντια στη διαχρονικά απολογούμενη, επειδή πολλάκις διέσωσε τη χώρα, «επάρατη Δεξιά».

Στο μεταξύ, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ενισχύονται ο εθνικισμός, ο λαϊκισμός, το μίσος, ο διχασμός και ο θυμός. Εμείς γιατί πιστεύουμε ότι η πολυπόθητη αντιστροφή αυτής της παγκόσμιας τάσης θα εκδηλωθεί πρώτα στην Ελλάδα; Οι δημοσκοπήσεις διενεργούνται διεθνώς με δείγματα αμφιλεγόμενης αντιπροσωπευτικότητας. Οι πολίτες που αποδοκιμάζουν το στάτους κβο κλείνουν το τηλέφωνο στα μούτρα των ερευνητών. Για να εξασφαλιστεί ένα στοιχειωδώς αντιπροσωπευτικό δείγμα απαιτείται χρονοβόρος έρευνα πεδίου με υψηλό κόστος, που ουδείς επιθυμεί να καταβάλει.

Κάπως έτσι οι δημοσκοπήσεις αστοχούν παντού – στο Λονδίνο, στη Βαρκελώνη, στη Ρώμη, στο Βερολίνο, στα Σκόπια, στην Αθήνα. Εν μέσω στατιστικής ομίχλης, μπορεί να έχει σημασία ένα εμπειρικό δεδομένο. Οταν ο κόσμος έχει αποφασίσει τελεσίδικα να καταψηφίσει έναν πρωθυπουργό, παύει να τον υβρίζει και απλά τον αγνοεί. Τον κ. Τσίπρα εξακολουθούν να τον υβρίζουν αρκετοί, κάτι που ίσως σημαίνει ότι παραμένει στο παιχνίδι. Κατά συνέπεια, για να νικήσει η Ν.Δ., μάλλον πρέπει να αποδεχθεί ότι τίποτα δεν έχει κριθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή