Το Κονκλάβιο (03/10/18)

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To νέο σήμα της Ν.Δ.

Για τούρτα δεν παίρνω και όρκο. Ομως πληροφορούμαι ότι οι προσκεκλημένοι στα αυριανά 44α γενέθλια της Ν.Δ. στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς θα απολαύσουν κάτι απείρως καλύτερο. Κάτι πιο ανθεκτικό στην αιωνιότητα, όπως φαντάζομαι ότι θα συμφωνήσουν και οι παλαιότεροι που θα δώσουν το «παρών» στην εκδήλωση. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το νέο σήμα της Ν.Δ. που θα παρουσιαστεί μεγαλοπρεπώς και ίσως και με ανατρεπτικό τρόπο στην εκδήλωση από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θυμίζω, εξάλλου, ότι ο ίδιος έχει επανειλημμένα πει ότι τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί και όχι απολιθώματα. Και ως ζωντανοί οργανισμοί αναπνέουν και αλλάζουν. Δεν χρειάζεται να θυμίσω τι συμβαίνει σε ό,τι ζωντανό δεν αναπνέει…

Συμβολισμός στα ανοίγματα

Το σήμα, λοιπόν, κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό από την Πειραιώς. Εμαθα, ωστόσο, ότι το σύγχρονο και πρωτότυπο στον σχεδιασμό νέο λογότυπο θα ορίζει μεν «με τρόπο δυναμικό», όπως το έθεσε πηγή μου, τον χώρο της Ν.Δ., όμως θα συμβολίζει ταυτόχρονα το άνοιγμα του κόμματος πέραν των «γαλάζιων» τειχών. Θα μπορεί μάλιστα να διαφοροποιείται ανάλογα με τη χρήση του, κάτι που φαντάζομαι ότι είναι εφικτό λόγω τεχνολογίας.

Για όσους αγωνιούν πάντως, τα κυρίαρχα χρώματα παραμένουν το μπλε και το άσπρο. Και, όχι, τα ανοίγματα δεν θα συμβολιστούν με κύκλους. Οσο για τον πυρσό, δεν είναι καθόλου σαφές αν θα μείνει στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.

Αναβοσβήνοντας τον πυρσό

Μιλώντας για τον πυρσό, θυμίζω ότι αυτός… έσβησε επί Αντώνη Σαμαρά το 2011 και έδωσε τη θέση του σε ένα αφαιρετικό σήμα. Ο πυρσός, όμως, επιβίωσε στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τον Νοέμβριο του 2015 είχε υποσχεθεί ότι θα τον ξανανάψει, αλλά η ετυμηγορία της εσωκομματικής κάλπης δεν επέτρεψε την ανάσταση του πυρσού.

Οιωνοί ΔΕΘ

Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η σχετική σκέψη εκυοφορείτο εδώ και καιρό στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. Για τους προσεκτικούς παρατηρητές φαινόταν ήδη από την τελευταία εμφάνιση Μητσοτάκη στο Βελλίδειο. Εκεί, σημειώνω ότι δίπλα στο κεντρικό σύνθημα «Μπορούμε» δεν φιγουράριζε πουθενά το λογότυπο της Ν.Δ. Τελικά τίποτα στη ζωή –και δη στη ΔΕΘ– δεν είναι τυχαίο.

Αιρετικό «Θέλω»

Ενα πρόσωπο με διαφορετική αύρα και σίγουρα αιρετική –και δύσκολο να κατηγοριοποιηθεί– ματιά απέναντι στα πράγματα ετοιμάζεται να μετάσχει στην καμπάνια του Ποταμιού «Θέλω». Αναφέρομαι στον Aγγελο Παπαδημητρίου, περσόνα που μοιράζεται ανάμεσα στα εικαστικά και στο θέατρο. Πληροφορούμαι δε ότι η δική του συμμετοχή στην καμπάνια θα περιλαμβάνει ειδική φωτογράφισή του, στην οποία θα εστιάζει στο πόσο άφιλη και εχθρική μπορεί να γίνει η πόλη, κάνοντας έμμεση αναφορά στον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. «Θέλω χείρας βοηθείας και όχι πόδια τιμωρίας», θα διαμηνύει ο γνωστός καλλιτέχνης, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα η δεύτερη ευκαιρία δεν λειτουργεί και ότι «συνωστίζονται στο περιθώριο αυτοί που θα μπορούσαν να είναι απλώς περαστικοί». Τι να πω… Θυμίζω απλώς ότι ο Παπαδημητρίου δεν είναι στέλεχος του Ποταμιού. Αλλά έχω την εντύπωση ότι είναι Ποτάμι. Είναι παντού και πουθενά.

Αυτοψία Πρεσπών

Κοσμοσυρροή στη χθεσινοβραδινή παρουσίαση του βιβλίου του πρέσβη ε.τ. Αλ. Μαλλιά «Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία: η Αυτοψία της δύσκολης Συμφωνίας των Πρεσπών» (Σιδέρης) στη Στοά του Βιβλίου, με ομιλητές τους Ευ. Βενιζέλο, Γ. Κουμουτσάκο, Χ. Παμπούκη και Μ. Κύρκο. Σημειώνω την παρουσία πολλών διπλωματών, των βουλευτών ΚΙΝΑΛ και Ποταμιού και την εμφάνιση της Μαριέττας Γιαννάκου.

Συμπαντικές συνωμοσίες

Ποτέ δεν μου άρεσε ο Πάολο Κοέλιο, τα γλυκερά μότο του οποίου διαψεύδει καθημερινά η ζωή με την εφαρμογή του νόμου του Μέρφι. Κοινώς, όταν θέλεις κάτι πολύ, μπορεί και το σύμπαν να συνωμοτεί εναντίον σου με όλες του τις δυνάμεις. Οπως, ας πούμε, συνωμότησε η σφοδρή κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών ενάντια στην επιθυμία του Τζέφρεϊ Πάιατ να επισκεφθεί την Κίμωλο και τη Σίφνο. Πληροφορούμαι ότι εντέλει ο Αμερικανός πρέσβης επισκέφθηκε την Κίμωλο. Για την ακρίβεια, όχι μόνο την επισκέφθηκε, αλλά αναγκάστηκε να μείνει και κάποιες μέρες. Κατόπιν τούτων, αν η βράβευσή του από τον δήμαρχο δεν ήταν προγραμματισμένη, θα έλεγα ότι ήταν νομοτελειακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή