ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Βορειοκορεάτες χάκερ πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον τραπεζών

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μια ομάδα επίλεκτων Βορειοκορεατών χάκερ είναι υπεύθυνη για τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον τραπεζών, οι οποίες επέτρεψαν στο καθεστώς της Πιονγιάνγκ να συγκεντρώσει «εκατοντάδες εκατομμύρια» δολάρια, δηλώνουν σήμερα ειδικοί στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Η ομάδα αυτή, η οποία φέρει την ονομασία APT38,  διακρίνεται από τις άλλες επιχειρήσεις κρατικής κυβερνοπειρατείας του καθεστώτος, όμως συνδέεται με αυτό, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας FireEye που δημοσιεύθηκε σήμερα και η οποία αποκαλύπτει την ύπαρξή της.

Η ομάδα αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σύνολο, γνωστό με το όνομα «Lazarus», από το οποίο μοιάζει όμως να ξεχωρίζει, καθώς διαθέτει τεχνογνωσία και ειδικά μέσα που της επέτρεψαν να πραγματοποιήσει μερικές από τις πιο θεαματικές κυβερνοεπιθέσεις.

Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης της APT38 είναι ότι παίρνει όσο χρόνο χρειάζεται, προκειμένου να γνωρίσει καλύτερα τον στόχο της. Μάλιστα, η ομάδα περιμένει μερικές φορές ολόκληρους μήνες ή ακόμη και διαστήματα άνω του ενός χρόνου, προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους στόχους στους οποίους έχει σκοπό να επιτεθεί, εξήγησε η Σάντρα Τζόις, αντιπρόεδρος της υπηρεσίας πληροφοριών της FireEye.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας κυβερνοάμυνας, η APT38 είχε καταφέρει να υπεξαιρέσει έως και ένα δισεκατομμύριο δολάρια από τις τράπεζες που είχε θέσει στο στόχαστρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ