Αμερικανοί στρατιώτες περπατούν ανάμεσα στα ερείπια ενός ρημαγμένου χωριού της ευρύτερης περιοχής της Νάπολης, τρεις ημέρες μετά την είσοδο των συμμαχικών στρατευμάτων στη Νάπολη και ένα μήνα μετά την έναρξη της συμμαχικής εισβολής στην ηπειρωτική Ιταλία, το 1943. (AP Photo)Μαύρος πυκνός καπνός αναδύεται από το ρωσικό κοινοβούλιο (κτίριο του Ανωτάτου Σοβιέτ), στη Μόσχα, μετά την επίθεση εναντίον του από άρματα μάχης και δυνάμεις αλεξιπτωτιστών του ρωσικού στρατού, πιστών στον Ρώσο πρόεδρο Μπόρις Γιέλτσιν, κατά την κορύφωση της συνταγματικής και πολιτικής κρίσης του 1993, που εξελίχθηκε σε κανονική στρατιωτική σύγκρουση. Μετά από περίπου δύο εβδομάδες πολιτικής κρίσης και σφοδρών οδομαχιών σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας, με αφορμή την απόφαση του Ρώσου προέδρου να καταργήσει το ρωσικό κοινοβούλιο (Συνέδριο των Λαϊκών Βουλευτών και Ανώτατο Σοβιέτ), δυνάμεις του ρωσικού στρατού κατέστειλαν τη στάση των βουλευτών και των ένοπλων υποστηρικτών τους, που είχαν οχυρωθεί στον Ρωσικό Λευκό Οίκο, ζητώντας την ακύρωση των πολιτικών πρωτοβουλιών του Γιέλτσιν. Ο τραγικός απολογισμός της σύγκρουσης ήταν 187 νεκροί και 437 τραυματίες, με ορισμένες πηγές να κάνουν εντούτοις λόγο για ακόμη και 2.000 νεκρούς. (AP Photo/Sergei Karpukhin)


Σε ένα σκηνικό που θυμίζει τις οδομαχίες της περιόδου της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης στη Γερμανία, ένας αντιφασίστας διαδηλωτής έχει προσαχθεί βιαιώς από δύο Βρετανούς αστυνομικούς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ μελών της Βρετανικής Ένωσης Φασιστών του Σερ Όσβαλντ Μόσλι και αντιφασιστικών αριστερών ομάδων, στους δρόμους του Ανατολικού Λονδίνου, το 1936. (AP Photo/Worth)


Με τα τύμπανα του πολέμου να έχουν ήδη ηχήσει στην Ευρώπη, με την εισβολή του Τρίτου Ράιχ και της Ε.Σ.Σ.Δ. στην Πολωνία και την κήρυξη πολέμου των Συμμάχων στη Γερμανία, ο Αδόλφος Χίτλερ χαιρετάει τα μέλη του Ράιχσταγκ, τα οποία του ανταποδίδουν τον ναζιστικό χαιρετισμό, στην Όπερα Κρολ, στο Βερολίνο, το 1939. (AP Photo)

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ