Η «βουτιά» των τραπεζών παρέσυρε το Χ.Α.

Η «βουτιά» των τραπεζών παρέσυρε το Χ.Α.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τραπεζικός «σεισμός» χτύπησε το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους πωλητές να κινούνται τόσο επιθετικά σε κάποιες στιγμές της συνεδρίασης που ενεργοποιήθηκαν οι αυτόματοι μηχανισμοί ελέγχου μεταβλητότητας. Ο Γενικός Δείκτης υποχρεώθηκε σε πτώση άνω του 2%, έστω κι αν ανέκαμψε από τις απώλειες που σημείωσε νωρίτερα, οι οποίες ξεπερνούσαν το 4%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Μαρτίου του 2017, ενώ σε νέα χαμηλά 32 μηνών βυθίστηκε ο τραπεζικός δείκτης.

Οι ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές οφείλονται τόσο σε τεχνικούς λόγους όσο και σε λόγους που έχουν να κάνουν με τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τα πλάνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία για πολλά funds θεωρούνται ανέφικτα. Ανησυχίες υπάρχουν σχετικά με το αν οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστεί να αντλήσουν νέα κεφάλαια. Ετσι, το πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει λάβει προθεσμία από την ΕΚΤ για να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ μέσω ομολόγου Τier 2, ήταν αρκετό για να προκαλέσει έντονους τριγμούς στην αγορά. Οι αναταραχές εντάθηκαν λόγω και των κινήσεων «stop loss» που προκάλεσε το χτύπημα των «margin calls».

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,10%, στις 666,84 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε το -4,11%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,04% στις 1.759,43 μονάδες, στο -2,04% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε «βουτιά» 8,78% στις 506,26 μονάδες, αν και βρέθηκε να υποχωρεί έως και σχεδόν 18%, ενώ ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 101,3 εκατ. ευρώ. Η Αlpha Bank σημείωσε πτώση 3,28%, η Εθνική έκλεισε στο -5,49%, η Eurobank σημείωσε πτώση 14,69%, ενώ η Πειραιώς έκλεισε στο -20,73%.

Γεγονός είναι πως, παρότι οι ανησυχίες για τις τράπεζες, όπως σημειώνουν και οι αναλυτές, είναι εύλογες, η αντίδραση της αγοράς είναι υπερβολική. Μάλιστα, όπως τονίζει και η Morgan Stanley, οι τράπεζες είναι πλέον φθηνότερες απ’ ό,τι ήταν τον Νοέμβριο του 2017 – όταν στον ορίζοντα ήταν η εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων IFRS 9 και τα stress tests.

Η Εθνική Τράπεζα είναι 6% φθηνότερη, με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία στο 0,29x, η Alpha είναι 7% φθηνότερη με δείκτη 0,21x, η Πειραιώς 25% φθηνότερη με δείκτη 0,09x και μόνο η Eurobank στο 0,22x είναι 10% ακριβότερη από ό,τι τον Νοέμβριο του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή