Επανεξέταση των στοιχείων για φοροαποφυγή Τραμπ

Επανεξέταση των στοιχείων για φοροαποφυγή Τραμπ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την οργή του εξέφρασε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ για δημοσίευμα των Times της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το οποίο ο σημερινός πρόεδρος έλαβε από τον πατέρα του ποσόν που αντιστοιχεί σήμερα σε 413 εκατ. δολάρια, προϊόν φοροαποφυγής, αλλά και φορολογικής απάτης.

«Οι Times επαναλαμβάνουν παλιό, πληκτικό κομμάτι εναντίον μου. Το 97% των άρθρων τους είναι αρνητικό για μένα. Ουδέποτε θα ξεπεράσουν την εσφαλμένη εκλογική τους πρόβλεψη!», ανέφερε ο πρόεδρος σε μήνυμά του στο Twitter.

Το εκτενές ρεπορτάζ των Times διαψεύδει την προσπάθεια του Τραμπ να εμφανίσει τον εαυτό του ως αυτοδημιούργητο μεγιστάνα, ο οποίος ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του με δάνειο 1 εκατ. δολαρίων από τον πατέρα του.

Στην πραγματικότητα, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο πατέρας του, Φρεντ, απέφυγαν την καταβολή φόρων γονικής παροχής και κληρονομιάς, δημιουργώντας εταιρεία-βιτρίνα και υποτιμώντας την αξία των ακινήτων τους στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Οι φορολογικές υπηρεσίες της πολιτείας της Νέας Υόρκης ανέφεραν χθες στο πρακτορείο Associated Press ότι επανεξετάζουν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο δημοσίευμα, παρότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Απέκρυψε εκατομμύρια

Οι Times υποστηρίζουν ότι η οικογένεια Τραμπ απέκρυψε εκατομμύρια δολάρια, που μεταβίβασε ο Φρεντ Τραμπ στα παιδιά του, μέσω πλασματικής εταιρείας, ιδιοκτησίας των τέκνων του. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1992, εμφανίζεται να έχει εξοπλίσει κατοικίες ιδιοκτησίας του Φρεντ Τραμπ με οικιακό εξοπλισμό. Οι δαπάνες αυτές, όμως, είχαν υπερτιμολογηθεί σε ποσοστό 20% με 50%, επιτρέποντας στον πατέρα Τραμπ να εξασφαλίσει σημαντικές απαλλαγές από φόρους κληρονομίας και μεταβίβασης.

Πριν από τον θάνατο του Φρεντ Τραμπ, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο «πατριάρχης» της οικογένειας μεταβίβασε την πλειονότητα της ακίνητης περιουσίας του στα τέσσερα παιδιά του. Οι επιστροφές φόρου από τις μεταβιβάσεις αυτές ανήλθαν, όμως, στα 41,4 εκατ. δολάρια, χάρη στη σκόπιμη υποτίμηση, την εταιρεία-βιτρίνα και τις υπερτιμολογήσεις υπηρεσιών.

Τα ακίνητα αυτά πωλήθηκαν εντέλει σε τιμές πολλαπλάσιες της δηλωθείσας αξίας τους, εντός της επόμενης δεκαετίας. Συνολικά, ο πατέρας και η μητέρα του σημερινού προέδρου μεταβίβασαν ακίνητα σημερινής αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων στα παιδιά τους. Η φορολογική δαπάνη τέτοιας μεταβίβασης έπρεπε να ξεπερνά τα 550 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το ποσοστό φορολόγησης δωρεών και κληρονομιών στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, που ανέρχεται στο 55% της συνολικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων. Αντ’ αυτού, τα τέκνα Τραμπ πλήρωσαν μόλις 52,2 εκατ. δολάρια φόρους, δηλαδή ποσοστό 5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή