HΠΑ: Την Παρασκευή η πρώτη διαδικαστική ψηφοφορία για τον διορισμό Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο

HΠΑ: Την Παρασκευή η πρώτη διαδικαστική ψηφοφορία για τον διορισμό Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο

5' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Μία αποφασιστικής σημασίας διαδικαστική ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί αύριο στην Γερουσία αναφορικά με την επικύρωση του διορισμού του Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Η ψηφοφορία αυτή αναμένεται ότι θα δρομολογήσει τις εξελίξεις για την πραγματοποίηση της τελικής ψηφοφορίας στην ολομέλεια του σώματος μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Το πόρισμα της έρευνας που έκανε το FBI σχετικά με τις καταγγελίες σεξουαλικών επιθέσεων από τον Κάβανο αναμένεται να γνωστοποιηθεί σήμερα το πρωί στην Γερουσία, σύμφωνα με το «Politico».

Ο Μιτς Μακόνελ, ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, προσδιόρισε χθες το βράδυ την διεξαγωγή της διαδικαστικής ψηφοφορίας για αύριο, ενώ δήλωσε στην ολομέλεια του σώματος ότι η Γερουσία «θα λάβε» τα αποτελέσματα της σύντομης έρευνας του FBI για τις καταγγελίες απρεπούς συμπεριφοράς σε βάρος του Κάβανο που προκάλεσαν αρνητικό κλίμα για την υποψηφιότητά του, μέσα στις επόμενες ώρες.

Οι γερουσιαστές αναμένεται ότι θα εξετάσουν την αναφορά του FBI σήμερα και υπό περιοριστικούς όρους, καθώς ένα αντίγραφο της, θα είναι διαθέσιμο σε μία ασφαλή αίθουσα εντός του υπογείου στο Καπιτώλιο.

Τόσο Ρεπουμπλικάνοι, όσο και Δημοκρατικοί θα έχουν την ευκαιρία της πρόσβασης στην αναφορά του FBI, όπως επίσης κι άλλα στελέχη των δύο κομμάτων. Οι γερουσιαστές και τα στελέχη θα μπορούν να διαβάσουν την αναφορά, καθώς θα δίδεται χρόνος πρόσβασης μίας ώρας, σύμφωνα με πηγή των Δημοκρατικών.

Το FBI δεν έλαβε τελικά κατάθεση από την Κριστίν Μπλάζι Φορντ που έκανε την αρχική καταγγελία για σεξουαλική επίθεση σε βάρος του Κάβανο, σύμφωνα με ένα μέλος της νομικής της ομάδας. Η απόφαση αυτή του FBI επικρίθηκε αρνητικά προκαλώντας την οργή των Δημοκρατικών, ενώ δυσαρέστησε και μερικούς Ρεπουμπλικάνους, η στάση των οποίων, θα έχει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της επικύρωσης του διορισμού του Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Μέσω των δικηγόρων της, η Φορντ προσφέρθηκε χθες να καταθέσει στο FBI και να παραχωρήσει επίσης τις σημειώσεις και πληροφορίες σχετικά με το τεστ πολυγράφου, το οποίο και απαίτησε από την ίδια, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, Ρεπουμπλικάνος Τσακ Γκράσλεϊ που εκλέγεται στην Αϊόβα. Για την παραχώρηση του υλικού αυτού στο FBI, η Φορντ, έθεσε ως προϋπόθεση, την κατάθεσή της στην αναφερόμενη ομοσπονδιακή υπηρεσία ερευνών.

Η Φορντ ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον Κάβανο, όταν και οι δύο τους ήταν μαθητές γυμνασίου, το 1982. Η καταγγελία αυτή, προκάλεσε οσμή σκανδάλου με δραματικές εξελίξεις γύρω από την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο, καθώς ο ίδιος, αποτελεί προσωπική επιλογή του προέδρου Τραμπ, προκειμένου να καλυφθεί μία κενή θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Παράλληλα, μία άλλη γυναίκα, η Ντέμπορα Ραμίρεζ, κατηγορεί τον δικαστή ότι της εξέθεσε τον εαυτό του, στην διάρκεια ενός πάρτι κι ενώ οι δύο τους, ήταν σπουδαστές στο πανεπιστήμιο Γέιλ.

Από την πλευρά του, ο Κάβανο απορρίπτει κατηγορηματικά τις καταγγελίες των δύο γυναικών, ενώ η σύντομη χρονικά έρευνα του FBI είχε ως στόχο να εξετάσει ακριβώς τις καταγγελίες αυτές.

Χθες το βράδυ, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Ντικ Ντάρμπιν έστειλε επιστολή στον Γκράσλεϊ ζητώντας από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, να διορθώσει δύο αναρτήσεις στο Twitter. Στις αναρτήσεις αυτές, αναφέρθηκε ότι οι προηγούμενοι έλεγχοι στους φακέλους του Κάβανο, δεν είχαν εντοπίσει ζητήματα που να σχετίζονται με απρεπή σεξουαλική συμπεριφορά, αλλά και την χρήση αλκοόλ.

Σε ερώτηση για το αν είχε να δηλώσει κάτι περισσότερο σχετικά με το ζήτημα αυτό, ο Ντάρμπιν απάντησε: «Τίποτα».

«Οι αναρτήσεις των Ρεπουμπλικάνων στο Twitter δεν είναι ακριβείς», δήλωσε ο Ντάρμπιν στην διάρκεια μιας χθεσινοβραδινής συνέντευξης του. Όταν δέχθηκε πιεστικές ερωτήσεις σχετικά με τον υπαινιγμό για το αλκοόλ ή την απρεπή σεξουαλική συμπεριφορά του Κάβανο, απάντησε: «Δεν μπορώ να πω τίποτα. Θα σας πω ότι οι αναρτήσεις στο Twitter δεν ήταν σωστές και κατά την γνώμη μου δεν έπρεπε να τις δημοσιοποιήσουν»

Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους, υπερασπίστηκαν τις αναφερόμενες αναρτήσεις στο Twitter. «Η επιτροπή εμμένει στην ανακοίνωσή της, η οποία και είναι πλήρως αληθής. Αβάσιμα υπονοούμενα και λανθασμένα πασαλείμματα από τους Δημοκρατικούς στην Γερουσία», δήλωσαν με ανάρτησή τους στο Twitter, οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας.

Εάν η διαδικαστική ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Γερουσία εξελιχθεί ομαλά, τότε, η τελική ψηφοφορία για την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο δρομολογείται για το Σάββατο το βράδυ ή και ακόμη αργότερα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο Μακόνελ από την πλευρά του, επιδιώκει την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης, δεδομένου ότι η νέα δικαστική περίοδος στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, άρχισε την 1η Οκτωβρίου και η θέση που θα καλύψει ο Κάβανο παραμένει κενή.

Ο ίδιος, απέρριψε πρόταση του ηγέτη της μειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ από τη Νέα Υόρκη, με την οποία και ζητούσε να γίνει ενημέρωση από το FBI για την έρευνα σε όλους τους γερουσιαστές. Ο Μακόνελ χαρακτήρισε το αίτημα αυτό ως “πρωτάκουστο και μη κανονικό” αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Δημοκρατικοί θα το χρησιμοποιούσαν ως πρόσχημα για την καθυστέρηση της διαδικασίας. Έτσι, η πρόσβαση των γερουσιαστών θα περιοριστεί στις βασικές πληροφορίες που προέκυψαν από τη νέα έρευνα που έκανε το FBI για τον Κάβανο, με τον κίνδυνο ο καθένας να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα από την ανάγνωση των συμπερασμάτων της αναφοράς.

Ο Γκράσλεϊ είχε χαρακτηρίσει ένα διήμερο ως “αρκετό χρόνο” προκειμένου οι γερουσιαστές να έχουν πρόσβαση στην αναφορά και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί, έδωσαν έμφαση στους περιορισμούς που τέθηκαν στους γερουσιαστές αναφορικά με την πρόσβασή τους στα συμπεράσματα της αναφοράς, όπως και στην σύντομη χρονική διάρκεια της έρευνας, η οποία κατά την άποψή τους, άγγιξε επιφανειακά τις καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος του Κάβανο.

Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί εστιάζουν την κριτική τους στον περιστασιακό χαρακτήρα της έρευνας κι ως προς την συνήθεια του Κάβανο να πίνει, ενώ εκτιμούν ότι ο ίδιος, παραπλάνησε τους γερουσιαστές σχετικά με το ζήτημα αυτό, στην διάρκεια της κατάθεσης που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα.

Από την μεριά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές Τζεφ Φλέικ από την Αριζόνα, Σούζαν Κόλινς από το Μέιν και Λίζα Μαρκόβσκι από την Αλάσκα ζήτησαν την καθυστέρηση της επικύρωσης του διορισμού του Κάβανο για μία εβδομάδα, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στο FBI, προκειμένου να εξετάσει τους ισχυρισμούς της Φορντ και της Ραμίρεζ. Η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων συμφώνησε στην καθυστέρηση αυτή, όταν έγινε κατανοητό ότι με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίζονταν ο απαραίτητος αριθμός των 50 θετικών ψήφων που απαιτούνται για την επικύρωση του διορισμού.

Ο Φλέικ δήλωσε χθες το απόγευμα ότι αισθάνεται άνετα ότι θα ψηφίσει, εάν έχει την αναφορά του FBI μπροστά του.

Η Φορντ από την πλευρά της, κατέθεσε στην Γερουσία την προηγούμενη Πέμπτη για τους ισχυρισμούς της σε βάρος του Κάβανο, ενώ αμέσως μετά, κατέθεσε κι ο δικαστής. Ο δραματικός τόνος των εξελίξεων στην διαδικασία του διορισμού, αλλά και η σοβαρή πολιτική του διάσταση ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, οδηγούν στην κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Τραμπ και οι υποστηρικτές του διορισμού του Κάβανο, στοχοποιούν φραστικά την Φορντ, διακινδυνεύοντας να προκαλέσουν δεύτερες σκέψεις στους γερουσιαστές που δεν έχουν λάβει τις αποφάσεις τους, για την στάση που θα τηρήσουν στην τελική ψηφοφορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή