Η Τράπεζα Πειραιώς στη δίνη του κυκλώνα

Η Τράπεζα Πειραιώς στη δίνη του κυκλώνα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θρυαλλίδα της χθεσινής πτώσης του τραπεζικού δείκτη αποτέλεσε η δυσκολία της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου (Tier II) ύψους 500 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για την ενίσχυση των κεφαλαίων της. Η μετοχή της τράπεζας βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων σε διαδοχικές συνεδριάσεις που κορυφώθηκαν χθες, με αποτέλεσμα στελέχη της αγοράς να διαβλέπουν έντονες κερδοσκοπικές πιέσεις.

Το ομόλογο τύπου Tier II θα ενισχύσει τα βασικά κεφάλαια της τράπεζας και περιλαμβάνεται στα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τις εποπτικές αρχές ότι θα υλοποιηθούν εντός του 2018. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, χθες, η τράπεζα αντικρούει ότι υπάρχει προθεσμία για την έκδοση του ομολόγου, σημειώνοντας ότι «η έκδοση των παραπάνω κεφαλαιακών τίτλων συναρτάται με τις συνθήκες των διεθνών αγορών και θα πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές». Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της τράπεζας συζητεί ήδη με τον SSM να δοθεί παράταση και η προσπάθεια εξόδου στις αγορές να μετατεθεί για το 2019.

Η γενικευμένη αναταραχή στις αγορές που προκάλεσε αρχικά η ιταλική κρίση και στη συνέχεια η υποτιμητική τάση στις αγορές ομολόγων και το sell-off των τραπεζικών μετοχών κατέστησαν απαγορευτική οποιαδήποτε σχετική κίνηση. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιχείρησαν να καθησυχάσουν για τη χθεσινή μαζική πώληση των τραπεζικών μετόχων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για κάτι διαχειρίσιμο. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «το δημοσίευμα της προηγούμενης εβδομάδας του Bloomberg σε σχέση με την αδυναμία της Πειραιώς να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου, δημιούργησε κλίμα στις αγορές, που όπως πάντα υπεραντέδρασαν».

Πληροφορίες έφεραν τη διοίκηση της τράπεζας να εξετάζει στα εναλλακτικά σενάρια για την κεφαλαιακή της ενίσχυση τη μετατροπή των Cocos σε μετοχές, ή το «πάγωμα» της καταβολής του κουπονιού για δύο χρόνια. Πηγές της τράπεζας επιμένουν ότι «δεν εξετάζονται» παρόμοια σενάρια, εξηγώντας ότι η μετατροπή των Cocos δεν συνιστά όφελος για τα κεφάλαιά της, ενώ το «πάγωμα» της καταβολής του κουπονιού θα έχει περιορισμένο όφελος. Τα σενάρια αυτά φαίνονται ότι απορρίπτονται και από τον βασικό μέτοχο, δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κύκλοι του οποίου εξηγούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό με βάση τη σύμβαση που έχει υπογραφεί.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, χθες, η Τράπεζα Πειραιώς επισημαίνει ότι «ο δείκτης κεφαλαιακής της επάρκειας υπερβαίνει τα σχετικά εποπτικά όρια και επιπλέον η τράπεζα παραμένει εστιασμένη στην υλοποίηση ενεργειών που θα θωρακίσουν τον ισολογισμό της και θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή της βάση, αυξάνοντας τα κεφαλαιακά της αποθέματα για το μέλλον». Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει, «έχουν βελτιωθεί αισθητά τόσο το προφίλ χρηματοδότησης όσο και η ποιότητα ενεργητικού». Ενδεικτικά αναφέρει ότι «ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 92%, μηδενίστηκε η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ELA, το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων της τράπεζας έλαβε αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας (investment grade), η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) υπερέβη τα 5 δισ. ευρώ τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ενώ βελτιώθηκε περαιτέρω η λειτουργική αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τον στόχο του 2018 για μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 6%».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή