Υπερβολικές οι αντιδράσεις των αγορών, λένε οι αναλυτές

Υπερβολικές οι αντιδράσεις των αγορών, λένε οι αναλυτές

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερβολικές θεωρούν οι αναλυτές τις ανησυχίες γύρω από τις ελληνικές τράπεζες μετά και το ισχυρό sell-off που «χτύπησε» τις μετοχές τους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι πιέσεις ενδέχεται να συνεχιστούν.

Οπως σημειώνει η Morgan Stanley, η αγορά δεν θα ηρεμήσει εάν δεν υπάρξει περισσότερη ορατότητα για το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης της Πειραιώς και μέχρι οι τράπεζες να ανακοινώσουν επισήμως τους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) έως το 2021 και τη συμβολή των πωλήσεων/διαγραφών.

Παράλληλα, όπως τονίζει σημαντικό ρόλο στις πιέσεις έπαιξε και η άρση των capital controls στις εγχώριες αναλήψεις. Εξηγώντας το ισχυρό sell-off στην μετοχή της Πειραιώς, η Morgan Stanley σημειώνει ότι οι αγορές αυτή τη στιγμή είναι κλειστές για την τράπεζα λόγω της υψηλής μεταβλητότητας και μέχρι να υπάρξει περισσότερη ορατότητα πιθανότατα να συνεχιστεί η πίεση.

Το πιο σημαντικό, τονίζει, είναι η άρση των capital controls την περασμένη εβδομάδα, η οποία ουσιαστικά σημαίνει ότι η απόδοση των ελληνικών τραπεζών συνδέεται περισσότερο με τη μετάδοση της εμπιστοσύνης. Ετσι, πιθανό αρνητικό κλίμα για κάθε μεμονωμένη τράπεζα θα μπορούσε να επηρεάσει και τις υπόλοιπες.

Ενώ η Morgan Stanley βλέπει περιορισμένη σαφήνεια σχετικά με τα σχέδια μείωσης των NPEs, αφού αυτά προϋποθέτουν σταθερό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στην περιφέρεια της Ευρώπης πέραν ακόμη και του 2021, ωστόσο θεωρεί ότι οι πρόσφατες κινήσεις στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές είναι υπερβολικές, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φθηνότερες τώρα από ό,τι τον Νοέμβριο του 2017 – όταν θα έπρεπε να ενσωματώσουν το IFRS9 και τα stress tests δεν είχαν γίνει ακόμη.

Από την πλευρά της η Goldman Sachs, μετά τις επαφές που είχε με τραπεζικά στελέχη κατά το πρόσφατο ταξίδι της στην Αθήνα, τονίζει πως οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν αδύναμες να αντιμετωπίσουν κάποιο σοκ.

Στα θετικά, όπως σημειώνει, οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν τη μείωση των NPΕs στο 15%-25% μέχρι το 2021 και τα σχέδια αυτά στηρίζονται στην ισχυρή οικονομική δυναμική, την αυξανόμενα δυναμική δευτερογενή αγορά πώλησης NPEs και σε έναν χαμηλότερο ρυθμό αύξησης των στρατηγικών κακοπληρωτών, καθώς οι πρόσφατες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συμβάλλουν στη βελτίωση της νοοτροπίας πληρωμών.

Ωστόσο, η αμερικανική τράπεζα προειδοποιεί πως η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ –εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικής ή πολιτικής φύσεως– παραμένει περιορισμένη. Οπως αναφέρει, αν και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έχει μόλις ξεκινήσει, προβλέπεται να κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ όσο φιλόδοξοι και αν είναι οι στόχοι, τα NPEs αναμένεται να παραμείνουν σε αυξημένα επίπεδα (και σε πολύ υψηλότερα σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωπεριφέρειας) για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, η δυνατότητα των τραπεζών να επιταχύνουν τη μείωση είναι περιορισμένη εξαιτίας τριών παραγόντων:

α) του κανονισμού για τον αναβαλλόμενο φόρο,

β) της δυνατότητας απορρόφησης στην αγορά NPEs και

γ) των χαμηλότερων του αναμενομένου ρυθμίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή