Συναντήσεις κληρικών με κόμματα ενόψει αναθεώρησης

Συναντήσεις κληρικών με κόμματα ενόψει αναθεώρησης

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαράζ δηλώσεων, που, κατά πολλούς, εκφράζουν το συντηρητικό πρόσωπο της Εκκλησίας, κατεγράφησαν χθες τόσο στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος όσο και από το Δ.Σ. του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος. Μάλιστα, στη συνεδρία της Ιεραρχίας διατυπώθηκε ο κίνδυνος «λιβανοποίησης» της Ελλάδας.

Από την άλλη, στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, και αύριο το πρωί θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο.

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος ανακοίνωσε χθες, με νόημα, ότι αποφάσισε να επισκεφθεί τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής για να ακούσει τις προθέσεις τους σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος και ενόψει των επερχομένων βουλευτικών εκλογών και να ενημερώσει σχετικά τα μέλη τους ως Ελληνες πολίτες. Το μείζον θέμα αφορά τον χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας και την πιθανή διακοπή της μισθοδοσίας των περίπου 9.000 κληρικών από το κράτος.

Την ίδια στιγμή, στη δεύτερη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην εισήγησή του ο μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης τόνισε ότι στην Ελλάδα σήμερα παρατηρείται έντονα μία περιφρόνηση του χθες και μία πιστή αντιγραφή του δυτικού τρόπου ζωής με την εισαγωγή νέων, ξενόφερτων ηθών και προτύπων ζωής, τα οποία οδηγούν στην αποκοπή του λαού μας από τις ελληνορθόδοξες ρίζες του. Ο μητροπολίτης Λαγκαδά επισήμανε ιδιαίτερα την αμφισβήτηση της εθνικής ταυτότητας, τις μεταναστευτικές ροές και την απειλή της «λιβανοποίησης» της πατρίδας μας, τη μετανάστευση των νέων μας και δη του επιστημονικού μας προσωπικού (brain drain), έως και την κοινωνική περιθωριοποίηση της Εκκλησίας και την επιχειρούμενη αποχριστιανοποίηση του λαού μας. Αναφορικά με το αύριο του τόπου μας, υπογράμμισε την απειλή του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος και τον κίνδυνο της εθνικής αλλοίωσης.

Καταλήγοντας, ο κ. Ιωάννης στον επίλογο της εισηγήσεώς του επισήμανε ότι προκειμένου να καλυφθούν και οι ανάγκες της ψυχής του ανθρώπου, αποτελούν επιτακτική ανάγκη ο επανευαγγελισμός και η κατήχηση του λαού μας. Ετσι ανέφερε ότι πρέπει να εξασφαλισθεί το συντομότερο η παρουσία της Εκκλησίας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, τηλεοπτικά κανάλια και Διαδίκτυο. «Η Εκκλησία οφείλει όλα αυτά να τα απαιτήσει από την ελληνική πολιτεία. Η Εκκλησία δεν είναι ο πτωχός συγγενής, αλλά ούτε και επιχειρηματίας. Εκείνο που την ενδιαφέρει είναι το μήνυμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού να φθάσει παντού κάνοντας χρήση της συγχρόνου τεχνολογίας και αξιοποιώντας επικοινωνιακά όλα τα μέσα», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή