Επίσκεψη Μέρκελ στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος: Η Γερμανία έχει ευθύνη να μην ξεχάσει ποτέ

Επίσκεψη Μέρκελ στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος: Η Γερμανία έχει ευθύνη να μην ξεχάσει ποτέ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκύβοντας το κεφάλι, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απέτισε σήμερα φόρο τιμής στην Ιερουσαλήμ στα έξι εκατομμύρια των Εβραίων που σκοτώθηκαν από τους ναζί και είπε πως η Γερμανία έχει μια ευθύνη να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό και να μην ξεχάσει ποτέ το Ολοκαύτωμα.

Ξεκίνησε μια ημέρα με συναντήσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους με μια επίσκεψη στο Γιαντ Βάσεμ, όπου κατέθεσε στεφάνι σε μια πέτρινη πλάκα που περιέχει στάχτες θυμάτων των στρατοπέδων θανάτου.

«Σχεδόν πριν από 80 χρόνια, τη νύχτα του πογκρόμ της 9ης Νοεμβρίου, οι Εβραίοι στη Γερμανία αντιμετώπισαν αφάνταστο μίσος και βία. Ακολούθησαν εγκλήματα χωρίς προηγούμενο εναντίον του πολιτισμού με τη μορφή της Σοά», δήλωσε η Μέρκελ, στα γερμανικά και χρησιμοποιώντας την εβραϊκή λέξη για το Ολοκαύτωμα, στο Γιαντ Βάσεμ.

Επίσκεψη Μέρκελ στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος: Η Γερμανία έχει ευθύνη να μην ξεχάσει ποτέ-1

Tο μήνυμα της Γερμανίδας καγκελαρίου στο βιβλίο επισκεπτών του Γιαντ Βάσεμ στην Ιερουσαλήμ. 

«Η Γερμανία έχει μια ευθύνη στο διηνεκές να θυμάται εκείνα τα εγκλήματα και να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό, την ξενοφοβία, το μίσος και τη βία», είπε.

Η Μέρκελ έφθασε στο Ισραήλ χθες για 24ωρη επίσκεψη στο πλαίσιο των κυβερνητικών συνομιλιών που διεξάγονται κάθε χρόνο ανάμεσα σε Γερμανούς και Ισραηλινούς υπουργούς.

Κατ' ιδίαν συνάντηση με Νετανιάχου για Ιράν και Παλαιστίνη

Η Μέρκελ παρακάθισε χθες σε δείπνο με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην κατοικία του στην Ιερουσαλήμ και οι δύο ηγέτες σχεδιάζουν να έχουν περαιτέρω συζητήσεις σήμερα οι οποίες αναμένεται να επικεντρωθούν στο Ιράν και στη βαλτωμένη ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστινίους, προτού παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Η Γερμανία παραμένει μέρος της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις διεθνείς δυνάμεις από την οποία αποχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο. Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα, ο Νετανιάχου κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι «κακομαθαίνουν» τους «δικτάτορες του Ιράν» και δεν δίστασε να συγκρίνει τη στάση τους με την απραξία της Ευρώπης την περίοδο της ανόδου του ναζισμού στη Γερμανία.

Για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση η Μέρκελ έχει πει πως δεν βλέπει άλλη λογική εναλλακτική από τη λύση των δύο κρατών και εξέφρασε ανησυχία για την επέκταση των ισραηλινών οικισμών σε κατεχόμενα εδάφη όπου οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν δικό τους κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή