ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Στη φυλακή και πάλι ο βασιλιάς των αποδράσεων, Ρεντουάν Φαΐντ

REUTERS

Aστυνομικοί ερευνούν ελικόπτερο με το οποίο απέδρασε ο Ρεντουάν Φαΐντ την 1η Ιουλίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΠΑΡΙΣΙ. Τον «βασιλιά των ληστειών χρηματαποστολών» και ειδήμονα των αποδράσεων, Ρεντουάν Φαΐντ, συνέλαβε χθες η γαλλική αστυνομία, τρεις μήνες μετά την κινηματογραφική απόδρασή του με ελικόπτερο από τις φυλακές του Ρεό, έξω από το Παρίσι.

Ο Φαΐντ παραδόθηκε χθες τα ξημερώματα, χωρίς να προβάλει την παραμικρή αντίσταση, στην κατοικία ενός εκ των αδελφών του στη γενέτειρά του, το προάστιο του Παρισιού, Κρεγ.

Ο 46χρονος δραπέτης είναι από τις πιο γνωστές «φυσιογνωμίες» του γαλλικού υποκόσμου, με πλούσια δράση. Γιος πολυμελούς οικογένειας, ο Φαΐντ διέπραξε την πρώτη του κλοπή σε ηλικία 6 ετών, διαφεύγοντας από πολυκατάστημα με καροτσάκι γεμάτο γλυκίσματα. Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του, γνωρίζει από την ηλικία των 12 ετών ότι προορίζεται για μια ζωή παρανομίας.

Η πολυσχιδής δράση του τον καθιστά «διάσημο» μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων της συνοικίας του, οι οποίοι τον αποκαλούν «τρόμο του Κρεγ».

Ο Φαΐντ αποτελεί προϊόν της νέας γενιάς ληστών, οι οποίοι εφηύραν τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης και κοκαΐνης από την Ισπανία με «go fast». Πρόκειται για πομπές πανίσχυρων αυτοκινήτων, που εκμεταλλεύονται την απουσία συνόρων μεταξύ κρατών της Ε.Ε. για να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών από τις ισπανικές ακτές στα προάστια γαλλικών μεγαλουπόλεων. Μία τέτοια διαδρομή, που διαρκεί 14 ώρες, μπορεί να αποφέρει στους διακινητές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ο συλληφθείς εγκατέλειψε, όμως, γρήγορα την προσοδοφόρο «πιάτσα» των go fast, για να προτιμήσει τις δυσκολότερες ληστείες χρηματαποστολών.

Η φήμη του Φαΐντ εδραιώθηκε, όμως, χάρη στις εντυπωσιακές αποδράσεις του. Στις 13 Απριλίου 2013, ξέφυγε από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Λίλλης μέσα σε μόλις μισή ώρα. Ο Φαΐντ έπιασε τέσσερις φρουρούς ομήρους και τους χρησιμοποίησε σαν ανθρώπινες ασπίδες. Χάρη σε ποσότητα πλαστικών εκρηκτικών, που του είχαν προμηθεύσει συνεργοί του, ανατίναξε πέντε θωρακισμένες πόρτες στη σειρά, προτού πηδήξει σε διερχόμενο όχημα συνεργού του. Η φυγή του έληξε λίγες εβδομάδες αργότερα, με νέα σύλληψη στα τέλη Μαΐου 2013. Σε δίκη του το 2017, ο Φαΐντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη για τη δολοφονία δημοτικής αστυνομικού, η οποία τραυματίσθηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας χρηματαποστολής έξω από το Παρίσι το 2010. Την 1η Ιουλίου, ο Φαΐντ δραπέτευσε με τη βοήθεια ελικοπτέρου, το οποίο είχαν καταλάβει συνεργοί του, απειλώντας τον πιλότο με πολεμικά όπλα. Δύο από τους συνεργούς του είχαν πηδήξει από το ελικόπτερο στο προαύλιο των φυλακών του Ρεό, πετώντας καπνογόνα για να αποκρύψουν τη θέση τους, προτού ανοίξουν με τη βοήθεια μηχανικών εργαλείων τις θύρες εισόδου προς το εντευκτήριο επισκέψεων, όπου βρισκόταν ο Φαΐντ.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ