ΚΟΣΜΟΣ

Μία φιάλη ουίσκι έναντι 1,1 εκατ. δολαρίων

REUTERS, ΑΠΕ

Η σπανιότερη και πιο βαρύτιμη φιάλη ουίσκι εκπλειστηριάστηκε από τον οίκο Βonhams.

Ενα από τα πιο περιζήτητα ουίσκι στον κόσμο, μία φιάλη του The Macallan Valerio Adami 1926 με ηλικία 60 ετών, πωλήθηκε χθες σε δημοπρασία έναντι του ποσού ρεκόρ των 848.750 βρετανικών στερλινών (1,1 εκατ. δολ. ή 952.600 ευρώ).

Ο αγοραστής του βαρύτιμου ποτού είναι ένας ιδιώτης συλλέκτης από την Ασία που πλειοδότησε από το τηλέφωνο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος δημοπρασιών Bonhams. Ο οίκος δημοπρασιών, αξίζει να σημειωθεί, είχε πωλήσει φέτος τον Μάιο άλλη μία από τις συνολικά 12 φιάλες με ετικέτα φιλοτεχνημένη από τον Ιταλό καλλιτέχνη Αντάμι έναντι του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 814.091 βρετανικών στερλινών. Τέτοια ουίσκι απευθύνονται σε συλλέκτες λόγω της σπανιότητάς τους και το πιθανότερο είναι πως οι ιδιοκτήτες τους δεν θα τα πιουν, λέει ο Μάρτιν Γκριν, ειδικός για τα ουίσκι στον οίκο δημοπρασιών Bonhams. «Είναι η Ρολς-Ρόις των μαλτ ουίσκι», τόνισε.

«Προφανώς δεν ξέρουμε τι θα γίνει μ’ αυτό, όμως όποιος μπορεί να δαπανήσει περίπου ένα εκατομμύριο στερλίνες για μία φιάλη ουίσκι, μπορεί να έχει και την πολυτέλεια να το πιει. Ομως είναι από μόνο του ένα ωραίο αντικείμενο – σχεδόν ένα μουσειακό κομμάτι».

Μόλις 24 φιάλες από το ουίσκι αυτό, που εμφιαλώθηκε το 1986, παρήχθησαν από το Macallan, ένα από τα γνωστότερα αποστακτήρια ουίσκι του Σπέισαϊντ στη Σκωτία.

Το αποστακτήριο Macallan παρήγγειλε στον Αντάμι και στον Πίτερ Μπλέικ, γνωστό επειδή είχε συμμετάσχει στον σχεδιασμό του εξώφυλλου του άλμπουμ των Μπιτλς «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band», να σχεδιάσουν ετικέτες για 12 φιάλες ο καθένας.

Ωστόσο, δεν είναι γνωστό πόσες από τις ετικέτες που σχεδίασε ο Αντάμι εξακολουθούν να υπάρχουν. Μία από τις πολύτιμες φιάλες αυτές λέγεται ότι καταστράφηκε σε σεισμό το 2011 στην Ιαπωνία και πιστεύεται πως τουλάχιστον μία έχει ανοιχθεί και το περιεχόμενό της έχει καταναλωθεί.

Προφανώς τι μπορεί να οδηγήσει κάποιον άνθρωπο να δαπανήσει περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ για μία φιάλη μαλτ ουίσκι που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ανοίξει και απολαύσει ποτέ παραμένει άγνωστο.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ