Σχέδιο ΔΕΔΔΗΕ για έλεγχο του δικτύου με χρήση drones

Σχέδιο ΔΕΔΔΗΕ για έλεγχο του δικτύου με χρήση drones

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ να δυσκολεύτηκαν να εντοπίσουν τη βλάβη στο δίκτυο της Υδρας και το νησί να έμεινε στο σκοτάδι για πάνω από 30 ώρες, έρχονται όμως τα drones και παρόμοια συμβάντα θα αποτελούν πλέον παρελθόν. Στο κοντινό μέλλον, drοnes θα εποπτεύουν τα καλώδια του δικτύου διανομής ρεύματος και θα εντοπίζουν βλάβες, όπως και κλοπές υλικών, ενώ οι τεχνικοί της ΔΕΗ θα εκπαιδεύονται σε συνθήκες εικονικής πραγματικότητας κάνοντας virtual εργασίες στο δίκτυο. Αυτό τουλάχιστον φιλοδοξεί ο ΔΕΔΔΗΕ μέσω του εργαστηρίου καινοτομίας για την ενέργεια και τα έξυπνα δίκτυα, που παρουσίασαν προχθές σε ειδική εκδήλωση, παρουσία ερευνητών και επιχειρηματιών, ο πρόεδρος της εταιρείας καθηγητής Νίκος Χατζηαργυρίου και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Αθανάσιος Μισδανίτης.

Ο ΔΕΔΔΗΕ απηύθυνε πρόσκληση σε ομάδες επιστημόνων και startup εταιρείες να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό από τον οποίον θα επιλεγούν οι πέντε καλύτερες προτάσεις και θα βραβευθούν με 60.000 ευρώ η κάθε μία. Μέσω του διαγωνισμού αναζητούνται λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το δίκτυο διανομής αλλά και σε μελλοντικές προκλήσεις, όπως η αυξανόμενη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η διαχείριση της προσφοράς και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που αυτή προκαλεί, τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η μαζική φόρτιση μπαταριών τις νυχτερινές ώρες κ.ά. Στον διαγωνισμό θα μπορούν να συμμετάσχουν και μεμονωμένοι ενδιαφερόμενοι, θεωρείται όμως πιο αποτελεσματική επιλογή η διαμόρφωση ομάδας 3 – 5 ατόμων ή startup εταιρειών, στις οποίες να συμμετέχουν άτομα με συμπληρωματικές γνώσεις και δεξιότητες όπως είναι software developers, ειδικοί σε ενέργεια, αναλυτές, data analysts, product developers, finance and management experts. Μεταξύ των θεματικών στις οποίες αναζητούνται καινοτόμες λύσεις είναι:

• Εφαρμογές big data και data analytics για εποπτεία και παρατηρησιμότητα του δικτύου, όπως για παράδειγμα αυτόματη επεξεργασία δεδομένων ηλεκτρονικών μετρητών, αισθητήρων, εγκατάσταση, αυτόματος εντοπισμός σφαλμάτων σε υπόγεια δίκτυα και εναέρια δίκτυα.

• Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και deep learning για αποδοτική και ασφαλή λειτουργία του δικτύου, διαχείριση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ενσωμάτωση ΑΠΕ για υλοποίηση συστημάτων προβλέψεων, έλεγχος ΑΠΕ.

• Εφαρμογές image processing, recognition και τεχνολογίες drone για επιτήρηση και συντήρηση του εναέριου δικτύου, και ειδικότερα αυτόματη επεξεργασία δεδομένων, αναγνώριση τύπων υποσταθμών κ.ο.κ.

• Εφαρμογές augmented και virtual reality (επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας) για την εκπαίδευση χειριστών για τη λειτουργία του δικτύου, την εποπτεία και συντήρηση υποσταθμών κ.ο.κ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, η εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει εντός των ημερών και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως τις 5 Νοεμβρίου. Από τις 15 έως τις 20 Νοεμβρίου θα επιλεγούν οι 15 καλύτερες ομάδες και στις 15 Δεκεμβρίου θα γίνει η τελική επιλογή των 5 καλύτερων που θα κερδίσουν τον διαγωνισμό και μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να υπογράψουν και συμβόλαιο με τον ΔΕΔΔΗΕ για την εφαρμογή της ιδέας τους στην πράξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή