Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Από τον Εθνικό Κήπο ώς τα πεζοδρόμια

Κύριε διευθυντά
Φίλος καλά πληροφορημένος μού είπε ότι ο κ. Γ. Καμίνης αποφάσισε να υλοποιήσει μελέτη αναβάθμισης του Εθνικού Κήπου, προϋπολογισμού τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ. Η μελέτη προβλέπει πάντα, κατά τον φίλο μου, εργασίες οι οποίες είναι πιθανόν να βλάψουν την υπάρχουσα χλωρίδα του Κήπου. Ως μη ειδικός δεν προτίθεμαι να εκφράσω άποψη επί του θέματος. Θα ήθελα, όμως, να προτείνω στον κ. Καμίνη με τα χρήματα αυτά να φροντίσει να γίνουν αναγκαίες εργασίες στην πόλη, όπως επισκευή κεντρικών αρτηριών, πεζοδρομίων (τα οποία αποτελούν παγίδες για τους διερχομένους από αυτά), επαναχρωματισμός των λωρίδων κυκλοφορίας των κεντρικών, τουλάχιστον, οδών.

Παναγιωτης Μουστακας

Η κόλαση στη Μόρια έχει υπευθύνους

Κύριε διευθυντά
Το πρόσφατο δημοσιογραφικό ντοκιμαντέρ της DW αποτυπώνει επιτέλους την αλήθεια στη Μόρια: εμπόριο ναρκωτικών, πορνεία ανηλίκων και ενηλίκων, ψυχολογική και σωματική βία, καταδυνάστευση βασικών προσωπικών δικαιωμάτων, άθλιες συνθήκες επιβίωσης, επιβολή τρομοκρατίας από αντιπροσώπους του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι νέμονται ανεξέλεγκτα τις εξουσίες του στρατοπέδου με το προκάλυμμα της εξοντωτικής σαρίας.

Ανάλογες συνθήκες βίας, τρομοκρατίας και εξαθλίωσης επικρατούν και στη δομή της ΒΙΑΛ στη Χίο (νησί το οποίο συχνά επισκέπτομαι) και είναι γενικά γνωστές τα τελευταία δύο χρόνια όχι μόνο στους κατοίκους της Χίου αλλά και στις τοπικές αρχές που αντιπροσωπεύουν την κυβέρνηση, την Ε.Ε. και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Υπάρχει κάθε λόγος να υποθέσει κανείς ότι το ίδιο συμβαίνει και στη Σάμο, ιδιαίτερα μετά το  άρθρο (30/9) της συνεργάτιδάς σας Τ. Γεωργιοπούλου.

Δεν είναι δυνατόν οι έγκριτες καταγγελίες της DW να μείνουν αναπάντητες από το υπουργείο (το οποίο πάντως μέχρι στιγμής αρνείται να τις απαντήσει!) ούτε βέβαια σε επίπεδο Ε.Ε. από τον παντοδύναμο επίτροπο Μετανάστευσης της Ε.Ε.: ο κ.  Δημ. Αβραμόπουλος μπορεί να μας έχει πει πολλές φορές μέχρι τώρα ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα προχωρεί προς διάφορες διεθνοποιημένες λύσεις, αλλά το μόνο που έχει καταφέρει είναι η διοχέτευση πακτωλού χρημάτων στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου με αδικαιολογήτως πενιχρά αποτελέσματα – όπως άλλωστε καταμαρτυρούν τα κολαστήρια της Μόριας και της ΒΙΑΛ, τα οποία κατά διαστήματα ο κ. Αβραμόπουλος και οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και του ΟΗΕ βρίσκουν το θράσος να επισκέπτονται χωρίς να ελέγχουν την κάκιστη διαχείρισή τους.

Οπως το ρεπορτάζ της DW καταδεικνύει, η Μόρια (και όλοι οι άλλοι καταυλισμοί προσφύγων στα νησιά μας) αποτελεί άβατο για την ελληνική αστυνομία. Κανένας κάτοικός τους δεν συλλαμβάνεται, δικάζεται ή τιμωρείται για παράνομες ενέργειες, βιαιοπραγίες ή εγκλήματα, αρκεί αυτά να συμβαίνουν μέσα στην «επικράτεια» όπου υποτίθεται φυλάσσεται. Οσοι μετανάστες εγκληματούν εκτός, σπεύδουν να καταφύγουν πίσω από τα συρματοπλέγματα, να χαθούν στην ανωνυμία της πολυεθνικής Βαβέλ που κυριαρχεί, εκμεταλλευόμενοι τις αμφίβολες ταυτοποιήσεις των πακιστανικών, αφγανικών ή αφρικανικών ονοματεπώνυμων που αυθαίρετα δηλώνουν. Δικαιολογημένα λοιπόν οι κάτοικοι των νησιών μας αισθάνονται ανασφαλείς και απροστάτευτοι, έρμαιο του κάθε νέου μεταναστευτικού κύματος που προσγειώνεται καθημερινά στις ακτές τους μεταφέροντας άγνωστες και απρόσμενες απειλές.

Προφανέστατα οι προσπάθειες της ελληνικής αστυνομίας δεν αρκούν. Είτε λόγω περιορισμένου δυναμικού και νομικών κωλυμάτων είτε λόγω της μόνιμης αβελτηρίας του υπουργείου (κατά την πρακτική άποψη του οποίου οι μετανάστες στα νησιά μας μονίμως «λιάζονται») οι κάτοικοι των νησιών μας δεν αισθάνονται ασφαλείς, διότι δεν προστατεύονται επαρκώς. Εάν μάλιστα ισχύουν και οι καταγγελίες της DW για τρομοκρατικές δραστηριότητες του Ισλαμικού Κράτους στη Μόρια, τότε το πρόβλημα αποκτά νέες απειλητικές διαστάσεις για όλους μας!

Ας μην ξεχνάμε ότι οι καταυλισμοί σε Λέσβο, Χίο και Σάμο βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας, ότι η ασφάλεια και η ελευθερία των Ελλήνων πολιτών προστατεύονται από το Σύνταγμα και ότι κύριος και τελικός εγγυητής και προστάτης μας από αλλότριες απειλές (όπως το Ισλαμικό Κράτος και η τρομοκρατία) είναι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Μιχαλης Μοσχος, Λονδίνο

Οι ευθύνες της Ε.Ε. και το μεταναστευτικό

Κύριε διευθυντά
Δεν θέλω να πιστέψω ότι τα «υπεύθυνα» κράτη της Ε.Ε. δεν βλέπουν την κατάντια των μεταναστών στις θάλασσες και στα κέντρα συγκεντρώσεως (φιλοξενίας τα αποκαλούν), όπου οργιάζουν το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και άλλες σοβαρές παραβάσεις και το χειρότερο, η πείνα. Πριν από αρκετό καιρό είχα απαντήσει μέσω «Κ» στη γερμανική εφημερίδα Die Welt που κατηγόρησε την Ελλάδα ότι άφησε να περάσουν τζιχαντιστές στη Γερμανία. Ερώτησα λοιπόν την Die Welt γιατί δεν στέλνουν –αλλά δεν τολμούν– τους δημοσιογράφους και τα κανάλια τους εκεί όπου γίνεται η «φόρτωση» αυτών των ταλαιπωρημένων αθώων ανθρώπων και μάλιστα με μικρά παιδιά.
Αλλά και ο ΟΗΕ τελείως αδιάφορος τόσο σε αυτόν τον τομέα όσο και στους πολέμους. Οσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα «άσ’ τα να πάνε», τα σχόλια είναι περιττά, πότε και πού έχουν εφαρμοστεί, πραγματική κοροϊδία...

Συμπέρασμα: Το μεταναστευτικό θα επιδεινωθεί, διότι δεν θέλουν τόσο η Ε.Ε. όσο και οι χώρες εκτός αυτής να χτυπήσουν τη ρίζα του κακού από εκεί που ξεκινάει και δυστυχώς η ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων θα συνεχιστεί. Οπου φτωχός και η μοίρα του.

Δημητρης Σκεπαρνιας, Γενεύη

Ο λόγος για τη «σωστή πλευρά της Ιστορίας»

Κύριε διευθυντά
Ομιλών, στις 28/09/2018, ενώπιον της 73ης Γενικής Συνελεύσεως του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έκλεισε τη προσφώνησή του ως εξής: «O ελληνικός λαός θα σταθεί για μια ακόμη φορά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας» (βλ. «Αυγή» της 29/09/2018). Η διατύπωση αυτή έχει τη σημασία της γιατί με παρακινεί να θυμηθώ πότε και ποιοι έθεσαν τη χώρα στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας». Ειδικότερα:

Το 1917 ο Ελ. Βενιζέλος, μεσούντος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έθεσε, έστω και διά των συμμαχικών όπλων, τη χώρα στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας», με αποτέλεσμα τη Συνθήκη των Σεβρών που υπήρξε, δυστυχώς, λόγω της πολιτικής των διαδόχων του, τόσο εύθραυστη όσο και οι πορσελάνες της πόλης στην οποία υπογράφηκε.

Το 1940, και ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος εμαίνετο, με ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη υπό την κατοχή του Γ΄ Ράιχ, ο βασιλεύς Γεώργιος Β΄ και ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς έθεσαν το έθνος στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας». Μόνο δέος, για τις συνέπειες εις βάρος της χώρας, μπορεί να προκαλέσει η σκέψη μιας αντίθετης επιλογής από τους τότε ιθύνοντές της. 

Το 1949 η Ελλάς πάλι βρέθηκε στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας», με το αίμα 51.799 νεκρών και τραυματιών των Ενόπλων Δυνάμεων του έθνους, αλλά και τις θυσίες του λαού της. Ο Γεώργιος Παπανδρέου, κατά τη συνεδρίαση της Βουλής της 5ης Ιουλίου 1949, τόνισε, επ’ αυτού, επιγραμματικά όπως πάντα: «Η Ελλάς πληρώνει την επιβουλήν των γειτόνων με το ιερόν αίμα των τέκνων της».

Και τέλος, το 1979, η Ελλάς πάλι βρέθηκε στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας» όταν ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής και η υπ’ αυτόν μεγάλη εθνική δημοκρατική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, αφού αποκατέστησαν τη δημοκρατία, ενέταξαν τη χώρα στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.
Ρίγος καταλαμβάνει όποιον αναλογιστεί πού θα βρισκόταν, ειδικά σήμερα, η Ελλάδα, εάν η αποφασιστικότητα, η επιμονή, η θέληση αλλά και η προνοητικότητα του ιδρυτού της Νέας Δημοκρατίας δεν την οδηγούσαν στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Ιωαννης Κ. Θεοδωροπουλος, Δικηγόρος

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ