Άγγελος Στάγκος ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

Περιπλέκεται το Μακεδονικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Μακεδονικό δείχνουν ότι το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του (συμπεριλαμβανομένης της αποχής) την περασμένη Κυριακή αποκαλύπτουν πτυχές του προβλήματος που μπορεί να λειτουργήσουν καταλυτικά προς την κατεύθυνση της αποσταθεροποίησης για την περιοχή των Βαλκανίων στη συνέχεια. Με σοβαρό ενδεχόμενο αυτό να συμβεί, είτε ο Ζόραν Ζάεφ βρει –με τη βοήθεια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Γερμανίας και της Ε.Ε.– τους βουλευτές που χρειάζεται για να κυρώσει η Βουλή της ΠΓΔΜ τη συμφωνία των Πρεσπών και να προχωρήσει τις αλλαγές στο σύνταγμα που αυτή προβλέπει είτε όχι.

Τα πράγματα μπερδεύτηκαν από την πολύ χαμηλή συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα, όπως είναι γνωστό. Τώρα η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη, καθώς με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας παίρνει ανοικτά θέση υπέρ του προέδρου της γειτονικής χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ και τονίζει ότι θα φέρει το θέμα για συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας στον ΟΗΕ. Ταυτόχρονα, η Μόσχα αφήνει να εννοηθεί ότι θα ασκήσει βέτο στη συζήτηση που αναγκαστικά θα γίνει, σύμφωνα με σχετικό ψήφισμα. Σαν να μην έφθανε αυτό, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τάχθηκε υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., αλλά με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως προκύπτει από τα συμφραζόμενα. Παίζει δηλαδή μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, ερχόμενη παράλληλα σε αντίθεση με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που εννοεί την ένταξη μόνο στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών. Θέλει επίσης πειστική ερμηνεία η κάτω του αναμενομένου συμμετοχή των Αλβανών στο δημοψήφισμα, παρά την παρότρυνση του Εντι Ράμα από τα Τίρανα. Κατόπιν όλων αυτών, έχει μεγάλο ρίσκο το στοίχημα ότι ο Ζόραν Ζάεφ θα βρει τους βουλευτές που χρειάζεται για να κρατήσει ζωντανή τη συμφωνία των Πρεσπών. Πολλοί τη θεωρούν ήδη νεκρή και βλέπουν τον σημερινό πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να ηττάται στις εκλογές, όπου αναγκαστικά θα προσφύγει αν αποτύχει στην προσπάθειά του. Και να τους βρει όμως, δεν ξέρουμε πόσο ενωμένη και συντεταγμένη θα παραμείνει η χώρα του με τα δεδομένα που πλέον δημιουργήθηκαν.

Εκείνο που πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι πια ότι, προωθώντας τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας συντάχθηκε πλήρως στο πλαίσιο της Δύσης. Προσέφερε τις υπηρεσίες του και συνέδεσε την τύχη του με την ευνοϊκή αντιμετώπισή του από τους βασικούς πυλώνες της, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Φαίνεται ότι το πέτυχε, κρίνοντας από τη στάση των ξένων σε διάφορα θέματα, και οι συντάξεις είναι ένα από αυτά (με την επισήμανση της Αγκελα Μέρκελ ότι δεν πρέπει να περιμένει ανάλογη ελαστικότητα η επόμενη κυβέρνηση). Το κόστος από το Μακεδονικό το έχει ήδη εισπράξει και δεν πρόκειται να ευνοηθεί εκλογικά από τον πιθανότατο θάνατο της συμφωνίας των Πρεσπών. Θα έχει όμως τη δυνατότητα να πάει για εκλογές στο τέλος της θητείας του, αν το θελήσει.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ