Ανακοινώθηκαν οι φετινοί νικητές των βραβείων που διοργανώνει το ΕΙΤ για την καινοτομία

Ανακοινώθηκαν οι φετινοί νικητές των βραβείων που διοργανώνει το ΕΙΤ για την καινοτομία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Άρωμα ελληνικό» είχαν τα φετινά βραβεία που απένειμε πριν λίγο στην Βουδαπέστη το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ) για την ανάδειξη των κορυφαίων επιχειρηματιών της Ευρώπης. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΙΤ που γιόρτασε φέτος την 10η επέτειό του, δύο Έλληνες ερευνητές μεταξύ 38 υποψηφίων πέρασαν στο τελικό της διοργάνωσης και συμπεριελήφθησαν στην λίστα με τους πιο καινοτόμους επιχειρηματίες.  Ειδικότερα, κατά την διάρκεια του INNOVEIT, του ετήσιου φόρουμ καινοτομίας του ΕΙΤ, ο Ιωάννης Ταρνανάς κέρδισε το ΕΙΤ Ιnnovators Award,  δημιουργώντας μία καινοτόμα υπηρεσία η οποία μπορεί να διαγνώσει κατά πόσο ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει Αλτσχαιμερ μέσα στα επόμενα έξι χρόνια. Πρόκειται ουσιαστικά για μία εφαρμογή που μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, με το ποσοστό εγκυρότητας της να αγγίζει το 90%. Μάλιστα, η υπηρεσία αποτελεί μία από τις πρώτες επικυρωμένες λύσεις που μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ για άτομα άνω των 50 ετών. Ο κ. Ταρνανάς είναι επικεφαλής της νικήτριας ομάδας και πρόεδρος της υπηρεσίας αυτής, η οποία ονομάζεται Altoida, από την σύμπτυξη της γερμανικής λέξης alter που σημαίνει «ηλικία» και του αρχαίου οιδα, που σημαίνει «γνωρίζω».

Η λειτουργία της υπηρεσίας στηρίζεται σε κινητικούς δείκτες που ορίζονται μέσα από περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας (augmented reality) ενώ χρησιμοποιείται σε συσκευές tablet. Το έργο του έχει λάβει ήδη χρηματοδότηση ύψους 800.000 ευρώ και υποστηρίζεται από πανεπιστημιακά ιδρύματα τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Ο κ. Ταρνανάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το μεγάλο στοίχημα της επιστήμης για την αντιμετώπιση της άνοιας είναι η έγκαιρη διάγνωση», ενώ κατά την παραλαβή του επάθλου επεσήμανε ότι στόχος του είναι να αγωνιστεί και εν τέλει να θεραπεύσει τη νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την κοινωνία.

Το βραβείο περιλαμβάνει χρηματικό έπαθλο ύψους 50.000 ευρώ, ωστόσο, όπως επεσήμανε ο ίδιος στην «Κ», «το πιο σημαντικό δεν είναι τόσο το έπαθλο, όσο η περαιτέρω δικτύωση της ομάδας, η αναβάθμιση του προϊόντος μας  καθώς και η ανάπτυξη νέων συνεργασιών». To project υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του EIT Health που αποτελεί μία από τις έξι κοινότητες γνώσεις και καινοτομίας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας. Σημειώνεται ότι  το ΕΙΤ, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της Ε.Ε, αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτοβουλία η οποία έχει ως στόχο την εκπαίδευση και κατ’ επέκταση την δημιουργία νέων επιχειρηματιών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την δημιουργία «κοινοτήτων γνώσης και καινοτομίας» (KICs), που αποτελούν ολοκληρωμένες δομές σύμπραξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της έρευνας και των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, εκτός από το EIT Innovators Award, απονεμήθηκε βραβείο ΕΙΤ για τις επιχειρήσεις (ΕΙΤ Venture Award) το οποίο απέσπασε η Bieke Van Gorp, βραβείο κοινού (ΕΙΤ Public Award)  που απέσπασε η Laura Soucek με περισσότερες από 8000 ψήφους καθώς και βραβείο ΕΙΤ για γυναίκες (EIT Woman Award) με νικήτρια την Isabel Hoffman. Επίσης, ο Simone Accornero απέσπασε το βραβείο ΕΙΤ Change Award, το οποίο αναδεικνύει τους κορυφαίους πτυχιούχους από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΙΤ. Ανάμεσα στους υποψηφίους «φιγούραρε» και το όνομα του Γιάννη Ποντίκη από το EIT Raw Material ο οποίος για το έργο Recover διεκδικούσε μαζί με τον Ιωάννη Ταρνανά το βραβείο EIT Innovators Award.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή