Η Δανία διακόπτει το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων

Η Δανία διακόπτει το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Κανέναν πρόσφυγα από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που προωθεί ο ΟΗΕ δεν θα δεχθεί φέτος η Δανία, εξηγώντας ότι προτιμάει να επικεντρωθεί στην ενσωμάτωση όσων προσφύγων έχουν φθάσει πρόσφατα στη χώρα, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Μετανάστευσης, Ινγκε Στόιμπεργκ.

«Παρότι ο έλεγχος της ροής προσφύγων έχει βελτιωθεί, συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην ενσωμάτωση νέων προσφύγων. Αν και ολοένα και περισσότεροι βρίσκουν εργασία, πολλοί συνεχίζουν να αδυνατούν να συντηρηθούν, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών», είπε η κ. Στόιμπεργκ.

Μέχρι και το 2016, η Δανία υποδεχόταν 500 πρόσφυγες τον χρόνο. Η ψήφιση νέου νόμου το 2017, όμως, επέτρεψε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί τα ποσοστά που προτείνει ο ΟΗΕ.

Η Δανία έχει δεχθεί οξεία κριτική από τη διεθνή κοινότητα για τη διακοπή του προγράμματος υποδοχής προσφύγων, την ώρα που ευρωπαϊκά κράτη υποδέχονταν περισσότερους από 39.000 πρόσφυγες το 2017. Τον περασμένο μήνα, σημαντικός αριθμός δημάρχων, προσκείμενων στο κεντροδεξιό κόμμα «Βένστρα», ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμοι να υποδεχθούν πρόσφυγες.

Απασχόληση των γυναικών

Η κυβέρνηση της Κοπεγχάγης έχει δεσμεύσει 140 εκατ. κορώνες (20 εκατ. ευρώ) για τη δημιουργία προγραμμάτων απασχόλησης γυναικών μεταναστριών στη Δανία.

«Οι γυναίκες αυτές πρέπει να ενταχθούν στην κοινωνία της Δανίας και να αποφύγουν τον κοινωνικό αποκλεισμό», είπε η κ. Στόιμπεργκ.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης, 47% των γυναικών από χώρες εκτός της Δύσης είναι εργαζόμενες. Το ποσοστό απασχόλησης για τις Δανές ξεπερνά το 74%. Οι κρατικές στατιστικές στη Δανία δείχνουν, επίσης, ότι περισσότερες από 80.000 γυναίκες μετανάστριες στη Δανία δεν εργάζονται.

Η κυβέρνηση της Κοπεγχάγης θεωρεί ότι η απασχόληση των γυναικών πρέπει να καταστεί απόλυτη προτεραιότητά της, καθώς πέρα από την κοινωνική ενσωμάτωση των γυναικών θα συμβάλει και στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, που με τη σειρά του οδηγεί στην «γκετοποίηση» μεγάλου ποσοστού του μεταναστευτικού πληθυσμού και στην περιθωριοποίησή τους από την ευρύτερη κοινωνία της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή