Επίσκεψη Μέρκελ στο Ισραήλ με θέμα το Ιράν

Επίσκεψη Μέρκελ στο Ισραήλ με θέμα το Ιράν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο των επαφών που είχε χθες και προχθές η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ με την ισραηλινή ηγεσία δεν είναι άλλος από το Ιράν. Η επίσκεψη ξεκίνησε με τελετή μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος και με την επισήμανση από τη Γερμανίδα καγκελάριο της «αιώνιας ευθύνης» της Γερμανίας, αλλά το βασικό «μενού» δεν ήταν δυνατό να μην περιλαμβάνει την κατάσταση στην περιοχή.

Προ ολίγων εβδομάδων, απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου είχε παρουσιάσει ένα ακόμη από τα προσφιλή του γραφιστικά σχήματα, με τα οποία επιδιώκει να πείσει τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει συντονισμένες πιέσεις εις βάρος του Ιράν. Ο Νετανιάχου υποστηρίζει ότι το Ιράν προχωράει μυστικά προς την απόκτηση πυρηνικών όπλων παρά την πυρηνική συμφωνία με τη διεθνή κοινότητα. Η στάση της Γερμανίας στις κατηγορίες αυτές είναι άκρως επιφυλακτική, με κορυφαία στελέχη των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών να επικαλούνται τα πορίσματα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ή να σημειώνουν ότι πρόκειται για «ξαναζεσταμένα» στοιχεία, που ήταν γνωστά ήδη πριν από την επίτευξη της πυρηνικής συμφωνίας. Από το Αμμάν, όπου είχε βρεθεί πριν μεταβεί στο Ισραήλ, η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στο πυραυλικό και όχι στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το Ισραήλ παρότρυνε ένθερμα την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία, το οποίο και έπραξε, ενώ αντιθέτως το Βερολίνο αναζητεί τρόπους να υλοποιήσει τη διάσωσή της, προκειμένου να μην πυροδοτηθεί κλιμάκωση της έντασης.«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να εξαπολύσουν οι ΗΠΑ πόλεμο κατά του Ιράν. Ή, τουλάχιστον, κάνουν πολύ καλή δουλειά στο να προσποιούνται ότι αυτό συμβαίνει», έγραψε χθες ο Αμερικανός αναλυτής Τζο Τσιριντσόνε, περιγράφοντας το πλαίσιο έντασης στο οποίο έλαβαν χώρα οι συναντήσεις της καγκελαρίου στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ.

Τίποτα τέτοιο, πάντως, δεν προκύπτει από το επίσημο ανακοινωθέν για τη διήμερη επίσκεψη. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το βασικό σημείο ενδιαφέροντος στη φετινή έβδομη συνάντηση των κυβερνήσεων του Ισραήλ και της Γερμανίας ήταν τα ζητήματα οικονομικής, τεχνολογικής και επιστημονικής συνεργασίας. Οπως μεταφέρει το περιοδικό Spiegel, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι στα θέματα ασφάλειας του κυβερνοχώρου, το Ισραήλ κατέχει κορυφαία τεχνολογία «από την οποία η Γερμανία θα μπορούσε να διδαχθεί». Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε απειλήσει να μην πραγματοποιήσει την επίσκεψη, σε περίπτωση που το Ισραήλ προχωρούσε στην αποφασισμένη κατεδάφιση του χωριού Βεδουίνων Χαν αλ Αμάρ, που βρίσκεται στη Δυτική Οχθη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή