Κρίσιμες ώρες για Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Κρίσιμες ώρες για Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση προειδοποίηση ότι το καθεστώς αναστολής της αποπομπής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) από τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ) θα «ξεπαγώσει», απηύθυναν τα μέλη της ΔΟΕΣ που βρέθηκαν στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες και συναντήθηκαν με μέλη της διοίκησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Νίκος Οικονομόπουλος προσπάθησε να διασκεδάσει χθες τις σχετικές πληροφορίες αλλά το γεγονός ότι, ταυτόχρονα με τη γραπτή δήλωσή του, συναντιόταν χθες το μεσημέρι με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι ενδεικτικό του ότι στη διοίκησή του δεν έχει απομείνει πολύς χρόνος, αν δεν προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση όσων είχε υποσχεθεί ο ΕΕΣ στη Διεθνή Ομοσπονδία ήδη το διάστημα πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Χθες το μεσημέρι ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας Γ. Μπασκόζος δήλωσε στο ΑΠΕ ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να μην αποβληθεί ο ΕΕΣ: «Τα υπόλοιπα, δηλαδή να αλλάξει το καταστατικό, να εγγραφούν μέλη και να γίνουν εκλογές μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, είναι ευθύνη της παρούσας διοίκησης, η οποία οφείλει να υλοποιήσει τη συμφωνία που έχει με την κυβέρνηση και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό».

Ηδη στα τέλη Ιουνίου του 2018, ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΔΟΕΣ Βόλφγκανγκ Κοπέτσκι είχε καλέσει με επιστολή του τη διοίκηση Οικονομόπουλου να ανταποκριθεί στα εξής αιτήματα: Αφενός, στην αλλαγή του καταστατικού, που ισχύει από το 1965, και στον εκσυγχρονισμό του οργανισμού, και, αφετέρου, στην εγγραφή νέων μελών. Η διοίκηση Αλεξανδρή είχε δεσμευθεί τότε ότι τα δύο αυτά όπως και η σχετική γενική συνέλευση θα υλοποιούνταν έως τον Οκτώβριο του 2018.

Ο καθηγητής Δημήτρης Λινός είχε προτείνει και εγγράφως στον κ. Οικονομόπουλο, ήδη από την εκλογή της διοίκησής του, να ασχοληθεί η νέα τότε διοίκηση με τις απαιτήσεις του διεθνούς κινήματος. Να σημειωθεί ότι ο προκάτοχος του κ. Οικονομόπουλου, ο πρέσβης κ. Αλέξης Αλεξανδρής, είχε δεσμευθεί έναντι της Διεθνούς Ομοσπονδίας ότι ο ΕΕΣ θα τηρήσει έναν οδικό χάρτη στο τέλος του οποίου, τον Οκτώβριο του 2018, θα συγκαλούσε γενική συνέλευση, με την οποία θα εκλεγόταν ένα νέο προεδρείο του ΕΕΣ από μια νέα σύνθεση των μελών του.

Ο κ. Οικονομόπουλος είχε διαβεβαιώσει στις 12/6 ότι το χρονοδιάγραμμα –νέες εκλογές με νέο καταστατικό και νέα μέλη– που είχε συμφωνηθεί πιο πριν δεν ισχύει, αλλά ο Βόλφγκανγκ Κοπέτσκι –επικεφαλής του κλιμακίου που μίλησε με τη διοίκηση του ΕΕΣ– διαβεβαίωσε τα μέλη του ΕΕΣ ότι ισχύει το αντίθετο.

Ως προς τα τρία ζητούμενα από τη ΔΟΕΣ ο κ. Οικονομόπουλος δήλωσε χθες για κάθε ένα από τα σημεία του χρονοδιαγράμματος: «Ως προς το 1ο, έχει ήδη ολοκληρωθεί και κατατεθεί από την αρμόδια επιτροπή επικαιροποιημένο, σύγχρονο καταστατικό. Η δε σύγκληση γενικής συνέλευσης προγραμματίζεται συντόμως.

Ως προς το 2ο, έχει ήδη πραγματοποιηθεί πλήθος επισκέψεων του προέδρου ΕΕΣ Νικολάου Οικονομόπουλου, συνοδευόμενου από κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΕΣ, σε περιφερειακά παραρτήματα σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και διαμόρφωσης συνθηκών για τη δραστηριοποίηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων νέων μελών». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η διοίκηση της ΔΟΕΣ δεν συμφωνεί με τις «ιδέες» που περιλαμβάνει το νέο καταστατικό, το οποίο θεωρεί ακόμη «πολύ περιοριστικό» για το άνοιγμα της οργάνωσης σε νέα μέλη. Ως εκ τούτου, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί οδηγεί στις δυσμενείς εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με άδηλη κατάληξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή