Η πτώση του τουρισμού πλήττει την Ισλανδία

Η πτώση του τουρισμού πλήττει την Ισλανδία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ισλανδία μόλις έχει αναρρώσει από την οικονομική κρίση που αντιμετώπισε πριν από δέκα χρόνια και τώρα για άλλη μία φορά παλεύει να λύσει τα προβλήματα σε μία από τις βαριές βιομηχανίες της, τον τουρισμό. Η προσφορά του τουρισμού στην ισλανδική οικονομία αποτελεί βασικό εργαλείο για ανάπτυξη της χώρας. Επειτα από χρόνια μεγάλης ανάπτυξης, οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η υπόθεση μοιάζει με την κατάρρευση των τραπεζών στην Ισλανδία το 2008.

Η ισλανδική τράπεζα Arion Bank σε έκθεσή της προειδοποίησε για μειωμένο αριθμό τουριστών τον επόμενο χρόνο, έπειτα από μία δεκαετία που ο αριθμός επισκεπτών υπερτετραπλασιάστηκε. Σύμφωνα με την Arion Bank, ο τουρισμός είναι εξαγωγικός και αντιστοιχεί στο 12% του ΑΕΠ και περίπου στο 20% των εμπορικών επενδύσεων.

Η τουριστική κρίση μπορεί να επηρεάσει όλη την ισλανδική οικονομία, όπως «την αγορά εργασίας, τις επενδύσεις στα ξενοδοχεία, το τρέχον συναλλαγματικό ισοζύγιο, την αξία της (ισλανδικής) κορώνας», δήλωσε στο Bloomberg ο Γκίλφι Μάγκνουσον, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας.

Τα προβλήματα είναι εμφανή για τον τουρισμό, αφού οι αεροπορικές εταιρείες πιέζονται από τις υψηλές τιμές πετρελαίου. Η ισλανδική αεροπορική Icelandair, έπειτα από την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της πριν από δύο εβδομάδες και μετά την προειδοποίηση περί κερδοφορίας χαμηλότερης απ’ ό,τι είχε αρχικά προβλέψει, προσπάθησε να αναδιαρθρώσει σειρά ομολόγων, ελπίζοντας να επιτύχει την αύξηση των αεροπορικών εισιτηρίων. Δεν τα κατάφερε. Η ισλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Wow Air, η οποία μαζί με την Icelandair μεταφέρει την πλειονότητα των τουριστών στο νησί, ακύρωσε κατά τη διάρκεια του χειμώνα πτήσεις σε μεγάλους προορισμούς, επικαλούμενη την καθυστερημένη παραλαβή δύο αεροσκαφών. Ανάλογα οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες αεροπορικές εταιρείες. Η Primera Air δήλωσε χρεοκοπία αυτή την εβδομάδα και η χαμηλού κόστους Norwegian Air μείωσε τους προορισμούς και τα δρομολόγιά της. Ο αριθμός των τουριστών στο νησί του Βορείου Ατλαντικού αυξήθηκε κατά 40% το 2016, αλλά μόνο 24% το 2017, ενώ η εθνική οικονομία ενισχύθηκε κατά 7,4% και 4%, αντίστοιχα. Φέτος αναμένεται η αύξηση στον τουρισμό να είναι μόνο 15%, σύμφωνα με την εθνική αεροπορική εταιρεία της Ισλανδίας, Isavia. Χθες η ισοτιμία της κορώνας διαμορφωνόταν στις 113,3 κορώνες ανά δολάριο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι πιθανοί κίνδυνοι για την οικονομία του νησιού είναι η τιμή του πετρελαίου, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός στον χώρο των μεταφορών, οι εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και η αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή