Σταδιακή μείωση του ελλείμματος έως το 2021 προτείνει η Ρώμη

Σταδιακή μείωση του ελλείμματος έως το 2021 προτείνει η Ρώμη

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Ιταλίας τείνει πλέον κλάδο ελαίας στην Κομισιόν. Ανακοίνωσε και επισήμως τους στόχους της για την επόμενη τριετία, στους οποίους προβλέπει σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 2020, και μάλιστα μεγαλύτερη από εκείνη που είχε φημολογηθεί. Οι τόνοι της αντιπαράθεσης παραμένουν πάντως υψηλοί και προοιωνίζονται παρατεταμένη αναμέτρηση ανάμεσα στη Ρώμη και στις Βρυξέλλες. Πέντε ημέρες μετά το αρχικό σχέδιο προϋπολογισμού, που προέβλεπε δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ για τα επόμενα τρία χρόνια, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία ανακοίνωσαν ότι ο στόχος της Ρώμης παραμένει αμετάβλητος για το 2019, αλλά μειώνεται στο 2,1% του ΑΕΠ για το 2020 και στο 1,8% του ΑΕΠ για το 2021. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της εφημερίδας Corriere della Sera, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση σκόπευε να μειώσει το έλλειμμα στο 2,2% του ΑΕΠ το 2020 και στο 2% το 2021. Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, που φέτος αναμένεται να υπερβεί το 131%, η Ρώμη δεσμεύθηκε να το μειώσει στο 126,5% του ΑΕΠ το 2021.

Η ανακοίνωση οδήγησε σε άνοδο τα ομόλογα του ιταλικού δημοσίου, που αργότερα υποχώρησαν όμως, όπως και όλα τα ευρωπαϊκά ομόλογα, ακολουθώντας την πορεία των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου. Ετσι, οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα στο 3,32%, έχοντας, πάντως, υποχωρήσει από το 3,46% στο οποίο εκτινάχθηκαν την Τρίτη. Τα spreads έχουν επίσης περιορισθεί στις 279 μονάδες βάσης από τις 300 στις οποίες είχαν φτάσει την Τρίτη. Σύμφωνα, πάντως, με τον Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκας και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν πρόκειται να υποχωρήσει ακόμη κι αν τα spreads φτάσουν τις 400 μ.β., καθώς «αυτός ο προϋπολογισμός κοιτάζει προς το μέλλον». Στις δαπάνες προβλέπονται ειδικότερα 8 δισ. ευρώ για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα καλύψει χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους, 7 δισ. ευρώ για την επαναφορά του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα επίπεδα προ της μεταρρύθμισης από την κυβέρνηση Μόντι, 2 δισ. ευρώ για τη μείωση της φορολογίας και 1 δισ. ευρώ για την αύξηση του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας.

Λίγο πριν κατατεθεί ο προϋπολογισμός στο Κοινοβούλιο, ο Λουίτζι ντι Μάιο τόνισε πως οι στόχοι για την ανάπτυξη δεν θα υπερβαίνουν το 1,5% με 1,6% ετησίως. Είχε προηγηθεί δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών Μάσιμο Γκαραβάλια, ότι ο στόχος για το 2019 αφορά ανάπτυξη 1,6% και «πρέπει να μείνει ο ίδιος για άλλα δύο χρόνια μετά». Ο στόχος αυτός θεωρείται υπερβολικά αισιόδοξος από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters και προβλέπουν ότι η ανάπτυξη στη γειτονική χώρα δεν θα υπερβεί το 1,2% το επόμενο έτος. Μιλώντας στην εφημερίδα Il Messaggero, ο Ιταλός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι χαρακτήρισε «προπαγάνδα» τον στόχο για ανάπτυξη 1,6%. Τόνισε, μάλιστα, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ιταλία είναι πολύ χαμηλός, γι’ αυτό και το έλλειμμα θα υπερβεί τον στόχο του 2,4% την επόμενη χρονιά. Ο Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε την προς τα κάτω αναθεώρηση του ελλείμματος «καλό σημάδι», αλλά τόνισε πως η πρόβλεψη για έλλειμμα 2,4% το 2019 θα αποτελέσει παραβίαση των κανόνων της Ευρωζώνης.

Προειδοποίηση Κομισιόν

Η συντηρητική εφημερίδα La Repubblica υποστήριζε χθες πως η Κομισιόν έχει ήδη στείλει ανεπίσημα επιστολή προς τη Ρώμη, με την οποία ενημερώνει τα κυβερνητικά στελέχη για την πρόθεσή της να απορρίψει τον επίμαχο προϋπολογισμό αν της κατατεθεί ως έχει. Την πληροφορία έσπευσε να διαψεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός των Ντι Μάιο – Σαλβίνι. Σύμφωνα, όμως, με το Reuters, το διαψεύδουν και πηγές προσκείμενες στην Κομισιόν, που χαρακτήρισαν το δημοσίευμα «αβάσιμο». Παράλληλα, ο Λουίτζι ντι Μάιο, επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας Il Fatto Quotidiano, που επανέφερε τα σενάρια περί απομάκρυνσης του υπουργού Οικονομικών. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία έχει επανειλημμένως συγκρουσθεί με τους δύο αντιπροέδρους, καθώς επέμενε να τεθεί στόχος για έλλειμμα στο 1,6%. Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν ξανά. Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο επίτροπος Νομισματικών Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε τις κατηγορίες κατά της «ξενοφοβικής και ευρωσκεπτικιστικής» κυβέρνησης της Ιταλίας και προειδοποίησε πως «ο Σαλβίνι, η Λεπέν και ο Ορμπαν» μπορεί να διαλύσουν την Ε.Ε. Προκάλεσε, έτσι, την αντίδραση του Ματέο Σαλβίνι, αντιπροέδρου του κυβερνητικού συνασπισμού, που χαρακτήρισε «ανάρμοστο τον τόνο με τον οποίο μιλούν ορισμένοι επίτροποι της Ε.Ε.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή