ΗΠΑ: Ψηφοφορία για Κάβανο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με τον Λευκό Οίκο να είναι σίγουρος ότι η νέα έρευνα του FBI για το παρελθόν του δικαστή Μπρετ Κάβανο ενίσχυσε την υποψηφιότητά του για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, παραδόθηκε χθες η σχετική έκθεση «χωρίς κάποιο εντυπωσιακό στοιχείο» και σήμερα επίκειται η πρώτη δοκιμαστική ψηφοφορία στην ολομέλεια της Γερουσίας. Η εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τραμπ, Σάρα Σάντερς, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος στηρίζει τον υποψήφιό του 100%, ενώ ο Λευκός Οίκος απέρριψε τις επικρίσεις των Δημοκρατικών ότι η έρευνα του FBI ήταν σύντομη και ατελής. Ο ίδιος ο Τραμπ χαρακτήρισε «παντελώς αβάσιμες» τις κατηγορίες εις βάρος του Κάβανο με ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Λευκός Οίκος απέστειλε την έκθεση του FBI νωρίς χθες το πρωί και οι γερουσιαστές προσπαθούσαν να διαπιστώσουν αν απαντώνται όλα τα ερωτήματά τους για τον υποψήφιο ανώτατο δικαστή. Πολλοί Δημοκρατικοί εξέφρασαν την ανησυχία ότι η έκθεση είναι ανεπαρκής επειδή το FBI δεν έκανε συνεντεύξεις με αρκετούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της καταγγέλλουσας Κριστίν Μπλέιζι Φορντ, καθηγήτριας πανεπιστημίου, η οποία κατηγορεί τον Κάβανο για σεξουαλική επίθεση το 1982.

Ο γερουσιαστής Κρις Κουνς δήλωσε στο CNN ότι πολλοί σημαντικοί μάρτυρες δεν εκλήθησαν καθόλου από την υπηρεσία. Οι συνήγοροι της Ντέμπορα Ραμίρες, της δεύτερης γυναίκας που κατηγορεί τον Κάβανο, έγραψαν επιστολή στο FBI, επισημαίνοντας την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι οι πράκτορες της υπηρεσίες δεν ήρθαν σε επαφή με τους 20 και πλέον μάρτυρες, που κατονόμασε και οι οποίοι θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την καταγγελία της. Ανώτατα στελέχη των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία είπαν, εξάλλου, ότι θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι οι τρεις αναποφάσιστοι ομοϊδεάτες τους στο σώμα, ο Τζεφ Φλέικ και η Σούζαν Κόλινς, αλλά και ο Δημοκρατικός Τζο Μάντσιν, θα υποστηρίξουν τον Κάβανο. Αν ισχύει αυτό, τότε η επικύρωση της υποψηφιότητάς του σήμερα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Μία ακόμη αναποφάσιστη είναι η Ρεπουμπλικανή Λίζα Μουρκόφσκι από την Αλάσκα, η οποία υφίσταται πιέσεις να αντιταχθεί στην υποψηφιότητα Κάβανο. Η έκθεση του FBI απεστάλη στον Λευκό Οίκο και τη Γερουσία λίγες ώρες αφότου ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο σώμα, Μιτς Μακόνελ, αποφάσισε να επιβάλει τη διενέργεια της πρώτης διαδικαστικής ψηφοφορίας σήμερα για να αρχίσει να μετρά ανάποδα το ρολόι έως την οριστική διαδικασία, που πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός 30 ωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή