Με διαδικασίες fast track το επιχειρηματικό πάρκο Οινοφύτων

Με διαδικασίες fast track το επιχειρηματικό πάρκο Οινοφύτων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο προβλέπει την ίδρυση και ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης στην περιοχή των Οινοφύτων. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού της τάξης των 85 εκατομμυρίων ευρώ με το οποίο επιχειρείται να ανοίξει ο δρόμος για την εξυγίανση του περιβαλλοντικά βεβαρημένου Ασωπού ποταμού, αλλά και να οργανωθεί σωστά η μεγαλύτερη βιομηχανική συγκέντρωση στη χώρα. Αφορά μια περιοχή έκτασης 11.360 στρεμμάτων στην οποία είναι εγκατεστημένες περί τις 500 βιομηχανίες και άλλες επιχειρήσεις που υπολογίζεται ότι αθροιστικά παράγουν το 2,5% του ΑΕΠ και καλύπτουν το 4,8% των εξαγωγών της χώρας. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί κατά περίπου 50% από ευρωπαϊκά ταμεία, ενώ συμμετοχή θα έχουν και ιδιώτες επενδυτές αλλά και εγκατεστημένες επιχειρήσεις.

Τα 85 εκατομμύρια αφορούν την ίδρυση του πάρκου, το σκέλος δηλαδή που προβλέπει την κατασκευή μεταξύ άλλων των απαραίτητων υποδομών συλλογής και διαχείρισης αποβλήτων αλλά και όλες τις αναγκαίες και απαραίτητες διευκολύνσεις όπως δρόμοι, δίκτυα ηλεκτρισμού, ύδρευσης-αποχέτευσης και τηλεπικοινωνιών και να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητά του στους βασικούς οδικούς άξονες, τον σιδηρόδρομο και τα λιμάνια.

Εως τα τέλη του έτους αναμένεται να έχει κατατεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο ώστε να ενταχθεί στις διαδικασίες fast track, σημείωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, σε κοινές τους δηλώσεις.

Οι απαραίτητες μελέτες αλλά και το επιχειρηματικό σχέδιο για να είναι οικονομικά βιώσιμη η όλη προσπάθεια, έχουν ήδη ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., η οποία θα είναι και ο φορέας υλοποίησης. Στην προσπάθεια συμμετέχει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ).

Στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων, Σχηματαρίου, Τανάγρας έχει δημιουργηθεί από δεκαετίες μια άτυπη βιομηχανική ζώνη, χωρίς όμως την απαραίτητη οργάνωση και τις βασικές υποδομές που θα επέτρεπαν την εύρυθμη λειτουργία της και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Αποτέλεσμα της λειτουργίας τόσων βιομηχανιών στην περιοχή με αυτό το καθεστώς ήταν μεταξύ άλλων η ρύπανση όχι μόνον του Ασωπού αλλά και του ευρύτερου υδροφόρου ορίζοντα. Κατάσταση για την οποία έχουν επιβληθεί σοβαρότατα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. έχει σχεδιάσει το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Οινοφύτων έτσι ώστε να συνδυάζει χαρακτηριστικά επένδυσης «Brownfield», με όλες τις ήδη εγκατεστημένες επιχειρήσεις και τον μηχανολογικό σχεδιασμό ενός εκτεταμένου δικτύου περιβαλλοντικών και λειτουργικών υποδομών, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την αποκατάσταση και τη βιωσιμότητα της τρέχουσας λειτουργίας.

Επιπλέον, αναμένεται η προσέλκυση και νέων βιομηχανιών αλλά και υποστηρικτικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή