Ο ΔΗΚΤΗΣ (05/10/18)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύσκεψη δεν είχε σχέση με τις τράπεζες

Το υπουργείο Οικονομικών με non paper αναφέρει ότι η χθεσινή σύσκεψη υπό τον κ. Τσακαλώτο, με την παρουσία των κ. Λιάκου, Λαζαρίδη και Γκότση, δεν είχε καμία σχέση και… θέμα τις τράπεζες. Οπως ξεκαθαρίζει, «αφορούσε θέματα Χρηματιστηρίου». Μετά την αναταραχή που προκάλεσε στην αγορά η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου την ημέρα του τραπεζικού κραχ, στέλνοντας σήματα «συναγερμού» στους επενδυτές, προφανώς η κυβέρνηση θέλει να «μαζέψει» το κλίμα, διαμηνύοντας πως «όλα καλά». Αλλωστε, αυτό δήλωσε και ο κ. Τσακαλώτος στη Βουλή: «Να μη λέτε ότι οι τράπεζες καταρρέουν και ότι είναι σε χάλια κατάσταση. Δεν είναι σωστό, δεν είναι και αλήθεια». Επίσης προσέθεσε πως «το γράφουν οι Financial Times ότι είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες». Βέβαια, του διαφεύγει του υπουργού πως οι FT δεν είπαν κάτι τέτοιο. Αυτή ήταν η δήλωση ενός Ελληνα τραπεζίτη που φιλοξένησαν και όχι το συμπέρασμα του άρθρου. Απλώς, το ΑΠΕ το παρουσίασε λανθασμένα ως συμπέρασμα της εφημερίδας…

Μετοχικές διαφοροποιήσεις στον όμιλο Ελλάκτωρ

Η απομάκρυνση του κ. Δημήτρη Κούτρα από τη διοίκηση της «Ακτωρ» και του ομίλου Ελλάκτωρ πριν από λίγους μήνες φέρνει και μετοχικές διαφοροποιήσεις, καθώς το ιδρυτικό στέλεχος του ομίλου κατείχε μαζί με μέλη της οικογένειάς του και ένα σημαντικό ποσοστό, άνω του 7%, του μετοχικού κεφαλαίου του Ελλάκτωρ. Πλέον, δεδομένου ότι ο κ. Κούτρας έχει μεταπηδήσει στην Intrakat, ανταγωνιζόμενος ευθέως την εταιρεία που ο ίδιος δημιούργησε, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αποεπένδυσής του. Ηδη μέχρι σήμερα έχουν πωληθεί περισσότερες από 1 εκατ. μετοχές από στενά συγγενικά του πρόσωπα και έπεται συνέχεια…

Η «Δωδώνη» διαψεύδει την εξαγορά της

Κινητικότητα φέρεται να υπάρχει στον κλάδο των γαλακτοκομικών, ο οποίος υπέστη σημαντικές απώλειες στα χρόνια της κρίσης. Μετά τη φημολογία των προηγούμενων μηνών για την πώληση της ΔΕΛΤΑ ακολούθησε φημολογία για εξαγορά της «Δωδώνη» από τη FrieslandCampina. Η «Δωδώνη» χθες εξέδωσε ανακοίνωση διάψευσης, αποδίδοντας στα δημοσιεύματα σκοπιμότητα δημιουργίας σύγχυσης, ενώ σε σχετική διάψευση προχώρησε και ο κ. Κ. Μαγγιώρος, επικεφαλής της FrieslandCampina Hellas, μιλώντας στην «Κ».

«Ηξερε ή, διαφορετικά, όφειλε να γνωρίζει»

Ο Γκάμπριελ Γκρέγκο, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της QCM, που αποκάλυψε το σκάνδαλο της Folli Follie, απορρίπτει τον ισχυρισμό του Τζ. Κουτσολιούτσου, ότι δεν ήξερε τι γινόταν στη θυγατρική της Ασίας. «Πιστεύω ότι ο Τζ. Κουτσολιούτσος γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει, εκ της θέσεώς του, τι συνέβαινε στην Ασία. Επιπλέον, πολλά από τα κλειστά καταστήματα που εντοπίσαμε δεν βρίσκονταν στην Ασία, αλλά σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου. Η FF ισχυριζόταν ότι είχε οκτώ καταστήματα στις ΗΠΑ, ενώ μόνο ένα από αυτά ήταν ανοικτό. Αυτό φαίνεται συνεπές με την ύπαρξη σοβαρών διοικητικών προβλημάτων στο σύνολο του ομίλου και όχι μόνο στην Ασία», είπε.

H Εθνική Τράπεζα πώλησε θυγατρική της

Την ολοκλήρωση της πώλησης του 99,83% της South African Bank of Athens (SABA) στην GroCapital Holdings Limited (κοινοπραξία αποτελούμενη από τις Afgri Holdings Proprietary Limited, Fairfax Financial Holdings Limited και του Public Investment Corporation SOC Limited) ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα. Η επιτυχής ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ, αυξάνει τον δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) της ΕΤΕ του α΄ εξαμήνου 2018 κατά 7 μονάδες βάσης. Η Investec Bank Limited ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΤΕ, ενώ η Freshfields Bruckhaus Deringer και η Edward Nathan Sonnenbergs Incorporated ενήργησαν ως διεθνείς και τοπικοί νομικοί σύμβουλοι της ΕΤΕ στη Νότιο Αφρική. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας επιτεύχθηκε μετά τη λήψη των απαιτούμενων κανονιστικών εγκρίσεων από τις εποπτικές αρχές της Νοτίου Αφρικής, δηλαδή την Κεντρική Τράπεζα, το υπουργείο Οικονομικών και την Αρχή Ανταγωνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή