Η διεθνοποίηση της kolotoumba(s)

Κύριε διευθυντά

Δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, στην καθημερινότητά μας και κατά το «ένας είναι ο …», ονόματα ή χαρακτηριστικά, όπως «Ανδρέας», «Μελίνα», «Μίκης» και «ψηλός», ευθέως αντιστοιχίζονται με συγκεκριμένα και μόνο πρόσωπα. Για την αντιστοίχιση οποιουδήποτε άλλου «Ανδρέα», «Μελίνας», «Μίκη» ή «ψηλού» απαιτούνται επιπρόσθετα στοιχεία.

Το ίδιο ισχύει και με ιστορικά γεγονότα ή φαινόμενα, όπως ο Εθνικός Διχασμός (της περιόδου 1914-17), η αποστασία (του 1965), το «νέφος» (της Αθήνας) και ο «φονικός καύσωνας» (του Ιουλίου 1987).

Σε αυτό το πλαίσιο, τοπωνύμια, όπως το Γουδί, το Δαφνί και το Κωσταλέξι, για τον δικό του λόγο το καθένα, έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά έννοιας με συγκεκριμένο (αρνητικό) περιεχόμενο.

Δυστυχώς, από τα πρόσφατα γεγονότα στη χώρα μας προέκυψαν δύο νέες «καταχωρίσεις». Πρόκειται για την kolotoumba (και με διεθνή πλέον καριέρα) και το «Μάτι».

Εφεξής, ως «νέο Μάτι» θα περιγράφεται μια πολύνεκρη πυρκαγιά, ως αποτέλεσμα τόσο του διαχρονικού στρουθοκαμηλισμού μιας ολόκληρης κοινωνίας όσο και της ανικανότητας ενός οργανωμένου(;) κράτους να ενεργήσει προληπτικά και, τελικά, με στοιχειωδώς συντονισμένο τρόπο, να αντιμετωπίσει μια πυρκαγιά, ακόμη και υπό τις δυσμενέστερες μετεωρολογικές και όχι μόνο συνθήκες, τότε που καλείται να δικαιολογήσει την ύπαρξή του. Οσο και αν για ορισμένους είναι ενοχλητικό.

Δημ. Χατζηδακης, Δρ χημικός μηχανικός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή