Στοχοποίηση και Μακεδονικό

Στοχοποίηση και Μακεδονικό

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Νίκος Μέρτζος, προσωπικότητες με μακρόχρονη παρουσία στα δρώμενα της Θεσσαλονίκης, έχουν πολλά κοινά: είναι Βλάχοι, έλκουν την καταγωγή τους από το πανέμορφο Νυμφαίο, έχουν προσφέρει και προσφέρουν στην πόλη. Τελευταία, απέκτησαν ακόμα ένα: έγιναν στόχος, με αφορμή τις εξελίξεις στο Μακεδονικό και τη συμφωνία των Πρεσπών, ενός επικίνδυνου τοξικού πατριωτισμού.

Με τον δήμαρχο τα πράγματα είναι γνωστά: η εκστρατεία του ανά τον πλανήτη για να προβάλει τη Θεσσαλονίκη και να τη θέσει στην παγκόσμια τουριστική ατζέντα τον κατέστησε προδότη στα μάτια εκείνων που αισθάνονται ότι η πόλη απειλείται με το να προβάλλει και να αναδεικνύει την ιστορία της και το πάλαι ποτέ πολυεθνοτικό της προφίλ.

Το μίσος εναντίον του Μπουτάρη όπλισε, με αφορμή την πάγια θέση του για συμβιβασμό με τα Σκόπια, το χέρι των τραμπούκων που τον ξάπλωσαν μπροστά στον Λευκό Πύργο αποφασισμένοι να φτάσουν, εάν κάποιοι ριψοκίνδυνοι συνεργάτες του δεν τον φυγάδευαν, μέχρι και τη φυσική του εξόντωση.

Τώρα έχει σειρά ο Μέρτζος. Επιφανής παράγων της κεντροδεξιάς παράταξης, σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πρόεδρος επί εννέα συναπτά έτη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ), άριστος γνώστης του μακεδονικού ζητήματος, ρίχνεται τώρα στο (εθνικό) πυρ το εξώτερον, γιατί πιστεύει –και το λέει ανοικτά– ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών επιτυγχάνεται ένας αξιοπρεπής συμβιβασμός με τους γείτονες. «Ους έθρεψε το μάννα» όχι μόνο στο ιστορικό σωματείο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, αλλά και στην παράταξή του γενικότερα, επιστράτευσαν τα «πατριωτόμετρα», με τα οποία φαίνεται ότι κατέγραψαν υψηλές συγκεντρώσεις «εθνικής μειοδοσίας» και τον κατέταξαν και αυτόν στους «προδότες». Βουρ, λοιπόν, να τον πετάξουν από την ΕΜΣ, όπου, ως επίτιμος πρόεδρος πια, διατηρεί γραφείο.

Με τον Νίκο Μέρτζο έχω μόνο μια καλημέρα. Γνωρίζω όμως, όπως γνωρίζει και όλη η Θεσσαλονίκη, τους αγώνες του για το Μακεδονικό και το θάρρος να μιλάει, από το 1991 ακόμα, για συμβιβασμό. Απλώς αναφέρω ότι υπήρξε ο συγγραφέας του βιβλίου για τον «μακεδονισμό» που διανεμήθηκε στους ηγέτες του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και απετέλεσε ισχυρό όπλο της ελληνικής αποστολής. Ο Μέρτζος και ο Μπουτάρης είναι τοποθετημένοι σε διαφορετικά σημεία του πολιτικού τόξου, αλλά στο συγκεκριμένο ζήτημα οι εκτιμήσεις τους συμπίπτουν. Ειδικά για τον Μέρτζο κραυγάζουν «σταύρωσον αυτόν» όσοι (δικοί του) του έψαλλαν το «ωσαννά». Σημεία των καιρών, άκρως ανησυχητικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή