Στο χειρουργείο έμαθε τα νέα για το Νόμπελ Ειρήνης ο Ντένις Μουκουέγκε

Στο χειρουργείο έμαθε τα νέα για το Νόμπελ Ειρήνης ο Ντένις Μουκουέγκε

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χειρουργείο βρισκόταν ο γυναικολόγος από το Κονγκό Ντένις Ντένις Μουκουέγκε όταν πληροφορήθηκε τα νέα για τη βράβευσή του.

Οπως δήλωσε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που ανέβηκε στον λογαριασμό της Ακαδημίας Νόμπελ στο Twitter ο Μουκουέγκε δήλωσε επίσης πως ουσιαστικά το βραβείο είναι και μια μορφή αναγνώρισης για όλες τις γυναίκες, αναφερόμενος ουσιαστικά στις ασθενείς του στο νοσοκομείο Πάντσι όπου εργάζεται.

«Μπορώ να δω στα πρόσωπα πολλών γυναικών τη χαρά τους για αυτή την αναγνώριση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συγχαρητήρια παρά τις διαφωνίες από την κυβέρνηση του Κονγκό

Η κυβέρνηση του Κονγκό «συνεχάρη» σήμερα τον γυναικολόγο Ντένις Μουκουέγκε, που έλαβε από κοινού με τη γιαζίντι Νάντια Μουράντ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2018, παρά τις «διαφωνίες» με αυτή τη φυσιογνωμία της κοινωνίας των πολιτών με ριζοσπαστικά μηνύματα κατά του καθεστώτος του προέδρου Ζοζέφ Καμπιλά. «Η κυβέρνηση συγχαίρει τον δόκτορα Ντένις Μουκουέγκε για την πολύ σημαντική εργασία που κάνει (για τις γυναίκες θύματα βιασμών) αν και συχνά έχουμε διαφωνίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Λαμπέρτ Μέντε.

«Είχαμε συχνά διαφωνίες με τον Ντένις Μουκουέγκε, κάθε φορά που προσπαθούσε να πολιτικοποιήσει την εργασία του που είναι ωστόσο σημαντική από ανθρωπιστική άποψη. Όμως είμαστε ικανοποιημένοι από την αναγνώριση από την Ακαδημία Νόμπελ της εργασίας που έχει κάνει ένας συμπατριώτης μας», συνέχισε ο Μέντε.

Διάσημος σε όλο τον κόσμο για την περίθαλψη γυναικών θυμάτων βιασμού στις συγκρούσεις στο Κίβου, στην ανατολική ΛΔ του Κονγκό, ο Μουκουέγκε προτίμησε να καλέσει τους συμπατριώτες του να «αγωνιστούν ειρηνικά» κατά του καθεστώτος του Ζοζέφ Καμπιλά, παρά να στοιχηματίσει για το αποτέλεσμα των εκλογών που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 23 Δεκεμβρίου, «οι οποίες γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα είναι νοθευμένες» ανέφερε σε μήνυμα που απηύθυνε στις αρχές Ιουλίου. Ο πρόεδρος Καμπιλά δεσμεύθηκε στις αρχές Αυγούστου να εγκαταλείψει την εξουσία ορίζοντας έναν υποψήφιο της παράταξής του για τις εκλογές.

Ο Μουκουέγκε «έκανε λάθος διατεινόμενος πως ο πρόεδρος Καμπιλά ήθελε τρίτη θητεία», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δεν είναι αλάνθαστος αν και έχει αναγνωριστεί από την Ακαδημία Νόμπελ. Δεν είναι σε αυτόν το τομέα που του έδωσαν το Νόμπελ αλλά για τη βοήθεια που προσφέρει στις φτωχές γυναίκες μάρτυρές μας». «Νομίζουμε πως στο ανθρωπιστικό επίπεδο αξίζει αυτή την αναγνώριση από την Ακαδημία Νόμπελ, όμως για τα υπόλοιπα θα συνεχίσουμε να αντιτιθέμεθα στην ανάμιξη του ανθρωπισμού με την πολιτική», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή